сн. „Ехограф“

Нешка Робева отказа най-високото държавно отличие - орден „Стара планина" първа степен. С отворено писмо легендата на българската художествена гимнастика благодари на Инициативния комитет, предложил я за наградата, на министрите, които са я подкрепили, и на премиера Бойко Борисов. Но обяви, че връща все още неполучената награда.

Тя бе номинирана заради „изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството". Предложението обаче предизвика във вторник спор сред министрите дали отличието трябва да й бъде присъдено именно заради принос в областта на културата. Със 7 гласа „за", решаващият от които бе на премиера Бойко Борисов, и 6 „против" кабинетът предложи на президента Росен Плевнелиев да присъди орден „Стара планина" на Нешка Робева.

Ето пълният текст на писмото й:

„До МС на Република България

До българските медии

В последните 24 часа около моята персона за пореден път се разгоряха оживени спорове. Да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева?! Заслужава или не заслужава?! За какво заслужава и за какво - не?!

За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 г. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек.

Тази година се навършват и 50 г., откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.

След всичко това съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива. През този си живот и, разбира се, заради тази си дейност съм носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина. Била съм оценявана от Личности и безличия. Преживяла съм от „Осанна", до „Разпни го", но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат „обикновени хора". Каква по-голяма награда от тази? Ще кажа своето голямо човешко благодаря на хората от Инициативния комитет, които са ме предложили за голямото отличие, на хората от МК, които са го одобрили и внесли в МС, на министрите, които са го подкрепили, и на Бойко, който въпреки политическите ни различия и нередките ми публични изяви срещу него е решил спора в полза на награждаването ми.

Благодаря! Благодаря, но при създалите се обстоятелства не мога да приема наградата, още повече ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство...

Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия последен трябва да реши да бъде, или да не бъде наградена Нешка Робева. И накрая бих искала да завърша с това - не правя демонстрации. Като всеки човек и аз нося известна доза суета - зарадвах се, разбира се... Решението ми да откажа дойде, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС. Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ."