Църквата св. Никола

В епархията на митрополит Йосиф избухна нов църковен скандал. Десетки българи в Маями организираха подписка срещу свещеника в църквата „Св. Никола" Тодор Димитров. Сънародниците ни настояват Йосиф, който отговаря за църквите в САЩ, Канада и Австралия, да отзове отец Тодор заради „разрушителното му поведение" и "нарушаване на светските и църковните закони". Сред причините, изброени в подписката, са договор за строителните планове на църквата с неактивна фирма, както и манипулиране на годишните избори, когато отец Тодор плаща членския внос на хора, които иска да влязат в борда, и така си купува гласовете им.

Когато през 2013 г. българската общност в Маями купува имота за църквата, всички са в еуфория. Година по-късно отец Тодор Димитров става свещеник на храма, а към него отваря врати и българско училище. Но отношенията между църковното настоятелство и свещеника започват да се изострят след работата по строителните планове на църквата и организирането на годишните избори. До момента 125 членове, дарители и симпатизанти на църквата "Св. Никола", се включиха в подписката от 15 юли и искат освобождаването на отец Тодор, защото превишава правомощията си.

Съмнителни строителни планове

Скандалът започва с изготвянето на строителните планове за църквата "Св. Никола" и фирмата, която отец Тодор намира. Част от църковните членове, сред които и председателят Ивайло Захариев, отказват да подпишат договора, защото разбират от адвокат, че фирмата не е активна, а архитектът и инженерът нямат лиценз. След това отиват до Орландо, за да уведомят и митрополит Йосиф. "Отидохме до Дядо владика и му обяснихме, че отец Тодор иска да вкара една фирма, която е изцяло нелегитимна. Срещу тази фирма в момента се водят дела" - разказва Таня Милкова, която тогава е член на църковния борд. Но владиката взема страната на отец Тодор. „Няма подпис. Кой го е измислил, че е подписан договор, не знам. Чек е даден на инженера, но не от настоятелството. Така че църквата не се е охарчила" - пише митрополит Йосиф в имейл от 5 май. Когато започват църковните пререкания, Ивайло Захариев, Таня Милкова и други църковни членове подават оставки от борда. „Оттам нататък тръгнаха проблеми, скандали. Отец Тодор толкова арогантно се държа, прави панаири, сценки, напиваше се, обиждаше ни" - допълва Таня Милкова.

Според владиката църквата може и да не се е „охарчила", но след като поръчва строителните планове, отец Тодор пише чек от сметката на църквата за $3,500 до фирмата на жена си. „Аз и съпругата ми дадохме чек за $3,500 лични пари на инженера. Това са лично мои планове. Когато имаше на 31 май годишно събрание, то прие да плати на съпругата ми $3,500 и да вземе плановете, което и стана" - обяснява отец Тодор. Но в подписката, която десетките българи организираха срещу попа, пише, че тези планове „не са годни за нищо", както и че с този „незаконно подписан договор с неактивна фирма" свещеникът безцеремонно нарушава църковните закони и еднолично управлява църквата.

Отец Тодор настоява обаче, че изготвените строителни чертежи са редовни и имат печат на щата Флорида. Освен това обясни, че е поел инициативата, защото тогавашният председател на борда Ивайло Захариев е бездействал. „Мина се една година и поставих въпроса на председателя да видим какво е свършил. И той ми носи един лист, на който ми рисува една китайска къщичка, която дъщеря ми ще нарисува по-добре" - допълва отец Тодор.

В подкрепа на мъжа си попадията Светла Димитрова изпрати имейл до редакцията на BiT Новините, в който написа: „Прословутите планове - да, аз платих на архитекта за плановете. Не виждам какво лошо има в това. Платих ги, за да съм сигурна, че няма да ни вдигнат цената, докато Ивайло свикне с мисълта, че ремонт все пак ще има." Освен това обясни, че в момента 40 от църковните членове имат право на глас. На общо събрание 27 от тях са подкрепили строителните планове.

Новият църковен борд

Десетките българи, организирали подписката срещу отец Тодор, оспорват не само строителните планове, но и легитимността на новия църковен борд. В текста пише, че отец Тодор издава чекове от своя фирма с цел купуване на гласове и манипулиране на годишните избори. Според бившия президент на борда Ивайло Захариев отец Тодор със задна дата плаща членския внос на хората, които иска да станат част от новия църковен борд, тъй като по устав, за да участваш в изборите за църковен борд, трябва да си член на църквата от две години. "Според нашия църковен устав не може да си купиш гласове, да им платиш със задна дата и да ги направиш членове. В момента дори президентът на църквата е жена, която никога не е била член на църквата, ами й е платено със задна дата. Две години назад, за да може да има право да кандидатства. По тоя начин можеш да си избереш когото искаш" - разяснява Ивайло Захариев. В същото време пълноправни членове на църквата са изключени от списъците, а други не са поканени. "Ние трябваше да получим покани за годишното изборно събрание, но аз лично не получих покана" - твърди Димитър Кордов, който е член на църквата от 2013 г.

Отец Тодор потвърди, че е собственик на фирмата "Евродизайн", от която са издадени чековете за членски внос на семейство Пешеви и семейство Недялкови. Останалите обвинения обаче отхвърли и каза, че става въпрос за негови работници. "Аз имам строителна фирма. "Евродизайн". Това са мои работници, на които им давам заплати. На Христо Недялков и на другите им дължах $4,000 и когато събирахме за членството, казаха: "Отче, плати ги вместо нас. Удръж ни ги от пейчека" - аргументира се отец Тодор. Това обаче е спорно, защото споменатите хора практикуват професии, които нямат нищо общо със строителната фирма на отеца.

На 19 юни групата около Ивайло Захариев изпраща до митрополит Йосиф копие от чековете и пише, че някои от изключените църковни членове са решени да стигнат докрай и вече се консултират с адвокат. Отговорът на владиката е да се изчака още една година. "Много ви моля, имайте търпение една година да дадем шанс на тези, които искат да продължат живота на църквата. Не давам благословия на никого да отива на съд по църковни дела" - пише владиката в имейл от 21 юни.

 

Това не са единствените писма, които бившите църковни членове изпращат до митрополита. На 1 май му пишат, обезпокоени от криминалните прояви на отец Тодор, сред които и домашно насилие. На 25 май му пишат отново, след като свещеникът отсъства от празненството за деня на светите братя Кирил и Методий. На 1 юни 17 църковни членове изпращат подписка до митрополит Йосиф, в която пишат, че проведените избори са нередовни и затова искат одит на документацията, иначе ще отидат на съд. Въпреки многобройните жалби на 10 юни митрополит Йосиф одобрява новоизбрания борд с председател Антоанета Спасова.

Относно организираната подписка съпругата на отец Тодор - Светла Димитрова, коментира, че тези "симпатизанти" не са членове на църквата и затова трябва да оставят "законно избраното ръководство на "Св. Никола" да си гледа работата". Но броят на българите, които подкрепят подписката, расте с всеки изминал ден и както изглежда, този път са твърдо решени да стигнат докрай, и то въпреки опасенията, изложени в края на подписката, че отец Тодор "има склонност да се саморазправя с хората". Човекът, който се намира в дъното на този скандал - митрополит Йосиф, се очаква да вземе отношение към подписката след края на събора на епархията в Охайо. Ако не го направи, вероятността още един църковен спор да се прехвърли в съда става все по-голяма.