Всички участници в инцидента в Охрид, при който беше пребит секретарят на сдружението „Цар Борис Трети” Християн Пендиков, са членове или симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ. Това се посочва в позиция на управляващата партия в Македония СДСМ, разпространена в неделя, цитирана от БТА. В позицията се посочва, че институциите са реагирали своевременно след инцидента и полицията е успяла да открие нападателите.

„Насилието от всякакъв вид е недопустимо, както неприемливи са и всички опити за възпрепятстване на европейския път и обиди към чувствата на македонските граждани. ВМРО-ДПМНЕ е политическа партия, която работи срещу европейския път на страната и няма право да говори по тази тема. Страната ни няма нужда от разпалване на атмосферата. Всички трябва да се съсредоточат върху икономическия растеж и продължаването на европейския път, конституционните промени за интеграция в ЕС. Който не допринася за този план, само обслужва нечии други интереси и действа според нечий друг дневен ред”, пише в съобщението на СДСМ.

Студена война между България и Македония

В неделя зам.-председателят на опозиционната партия Александър Николоски в свое изказване осъди действията на българските власти по отношение на Република Северна Македония. На пресконференция той заяви, че Договорът за приятелсто и добросъседство, подписан между двете държави през 2017 г. "не е нито за приятелство, нито за добросъседство", а македонският народ е бил унижен с прокарването на тезата, че "македонският и българският народ имат обща или споделена история”. Николоски партия повтори тезата, че липсата на държавна стратегия от страна на правителството на Северна Македония е довела до студена война с България, а всичко, което България е поискала, е било прието. „Имаме напълно дезориентирано правителство. Правителство, което не отговори адекватно на нито една провокация от страна на България, правителство, което мълчи и правителство, което се поддава на всякакъв натиск. Неубедителни са твърденията, че са усетили ситуацията и са знаели, че това е резултат от някакви чужди структури и служби.  Ако е така, нека кажат кои са тези чужди структури и служби. Защо да чакаме до 4 февруари (годишнината от рождението на Гоце Делчев - б.ред.), за да видим дали на някого няма да му бъде позволено да влиза в (Република Северна) Македония и защо да чакаме до 4 февруари, а не се сложи край на тези негативни изявления от България”, посочи Николоски. От ВМРО-ДПМНЕ очакват „държавата да разгледа сериозно твърденията на президента Стево Пендаровски, че сдружения, фондации, лица и агентурни мрежи от чужди държави участват в създаването на всички тези проблеми и провокации, които пряко отричат Македония и македонският народ”. "Трябва да бъде проверено финансирането „на някои от тези сдружения”, а премиерът Ковачевски и външният министър Буяр Османи да се заинтересуват от дейността, целта и съществуването на българско сдружение в Корча (Албания), където цялата област е населена с преобладаващо македонско население”, посочи Николоски. От ВМРО-ДПМНЕ настояват още правителството на Северна Македония да поиска изпълнение на решенията на съда по правата на човека в Страсбург, „за да защити съществуването на македонците в България, правото им на сдружаване, правото им да участват в избори, правото на роден образователен език, както и правото им на национално определяне като македонци”.

Състоянието на Пендиков

Състоянието на Християн Пендиков се подобрява, съобщиха в понеделник от Военномедицинската академия. Пендиков беше приет за лечение във ВМА, след като беше транспортиран от Република Северна Македония. В лечебното заведение той беше опериран заради счупена челюст. Миналата седмица беше изведен от реанимацията и настанен в болнична стая в Отделението по орална хирургия. Междувременно министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен Тончев са в Скопие, където двамата трябва да уточнят съвместните действия с македонските служби за гарантиране на спокойна и сигурна среда за провеждането на честванията по повод 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев, които ще се проведат на 4 февруари.