В сюрреалистичния за 21-ви век военен конфликт се появи още един сюрреалистичен момент. Марк Хамил, известен с образа на Люк Скайуокър в "Междузвездни войни", използва успокояващия си и сериозен глас, за да призове хората да се прикрият по време на въздушните удари на Русия над Украйна.

Навлизането на холивудския научнофантастичен щрих в мрачното ежедневие на войната в Украйна е следствие от решението на Хамил да предостави известния си глас на "Air Alert" - приложение за изтегляне, свързано с украинската система за противовъздушна отбрана.

Когато сирените за въздушно нападение започват да вият, приложението предупреждава украинците, че руските ракети, бомби и смъртоносни експлодиращи дронове може би приближават приближат.

"Не бъдете невнимателни", съветва гласът на Хамил. "Прекалената ви самоувереност е вашата слабост."

Актьорът казва, че се е възхищавал - отдалеч, в Калифорния - как Украйна е "показала такава устойчивост... при такива ужасни обстоятелства". Казва, че борбата ѝ срещу руската инвазия, която продължава вече втора година, му напомня за сагата "Междузвездни войни" - за отчаяните бунтовници, които се борят и в крайна сметка побеждават огромната, смъртоносна и жестока империя.

Хамил смята, че озвучаването на англоезичната версия на приложението за въздушна тревога и придаването на неговата "Star Wars" нотка е личният му начин да помогне на украинския народ.