Швейцария подписа противоречив договор за закупуване на 36 американски изтребителя F-35 на стойност над 6 милиарда франка (6,2 милиарда долара).

"Националният директор по въоръженията Мартин Зондерегер и ръководителят на швейцарската програма за F-35A Дарко Савич подписаха договора за закупуване на 19 септември 2022 г. в Берн", заявиха от Агенцията за закупуване на оръжия в страната, "С това закупуването на 36 броя F-35A е договорено."

Изборът на F-35 от швейцарското правителство през юни 2021 г. предизвика известни спорове, особено в светлината на превишаването на разходите по програмата за изтребителите в САЩ.

Швейцарското правителство и парламентът осуетиха провеждането на референдум за закупуването на самолета, въпреки че бяха събрани достатъчно подписи, за да бъде поставен въпросът пред избирателите, като заявиха, че няма достатъчно време за това преди изтичането на офертата на производителя Lockheed Martin. Но швейцарските гласоподаватели вече одобриха с малко през септември 2020 г. изразходването на 6 милиарда швейцарски франка за подмяна на остарелия флот на страната от самолети F/A-18 Hornets и F-5 Tigers.

F-35 ще бъдат доставени между 2027 и 2030 г.

Швейцария се присъединява към нарастващия брой европейски държави, избрали многоцелевите бойни самолети "стелт", сред които Белгия, Великобритания, Дания, Финландия, Италия, Гърция, Германия, Нидерландия, Норвегия и Полша.