сн. ,,Iнтер”

Задържаният във Виена украински олигарх Дмитрий Фирташ, който очаква екстрадиране в САЩ, притежава ценна информация за сделки с участието на ,,Газпром", които в Америка могат да бъдат признати за корупционни. Така г-н Фирташ, който е натрупал състояние в тъмните сделки на ,,Газпром" с Украйна, може би държи ключа, от който се нуждаят законодателите в Конгреса, за да наложат по-сурови санкции на хора от вътрешния кръг на Владимир Путин. След като президентът на Русия завзе украинския южен район Крим, комисия в Сената одобри закон за извънредно финансиране на страната, който ще разшири обхвата на санкциите, включвайки каквото и да е руско участие в значими корупционни схеми. Този закон ще даде възможност на САЩ да стигнат до който и да е член от антуража на Путин. Целта е да се задълбочи разривът вътре в руския елит, казва Маша Липман, анализатор от московския ,,Карнеги център".
Президентът Барак Обaма вече разшири финансовите санкции спрямо още 20 висши руски представители, милиардери и банка, като в ,,черния списък" попаднаха братята Аркадий и Борис Ротенберг, които имат съвместни инвестиции с Фирташ в Украйна и Русия. Компаниите на братята Ротенберг получиха поръчки за $7 млрд. за Олимпийските игри в Сочи и са най-големите доставчици на ,,Газпром". 48-годишният Фирташ пък е натрупал богатството си като брокер на руските газови доставки за Украйна, която е един от най-големите експортни пазари на ,,Газпром". Заедно с партньор той притежава половината от компанията ,,РосУкрЕнерго", която е основана през 2004 г. и е единственият вносител на газ в Украйна от 2006 до 2009 г., когато заради ценови спорове между Киев и Москва бяха преустановени газови доставки за Европа.
,,Газпром" притежава другата половина от ,,РосУкрЕнерго", за която украинските спецслужби казаха през 2005 г., че може би е индиректно контролирана от Семьон Могилевич, заподозрян за участие в организирана престъпна мрежа и фигуриращ в списъка на най-издирваните от ФБР. Фирташ многократно е отричал каквато и да е връзка на Могилевич с ,,РосУкрЕнерго". Адвокат на Могилевич, който живее в Москва, твърди, че клиентът му никога не е имал бизнес с Фирташ.
Бившият US посланик в Киев Уилям Тейлър обаче каза, че самият Фирташ е заявил пред него, че се нуждаел от позволението на Могилевич, за да влезе в апетитния бизнес с ,,Газпром". Това става ясно от изтеклите в ,,Уикилийкс" секретни грами към ЦРУ с дата 10 декември 2008 г. ,,Фирташ може да знае дали украински официални лица и мениджъри от ,,Газпром" и ,,Газпромбанк" са имали лични икономически интереси в тези трансакции", казва бившият зам.-председател на ,,Газпром" Александър Рязанов.
Говорителят на ,,Газпром" Сергей Куприянов заяви, че компанията не вижда никакви негативни последствия от евентуалното екстрадиране на Фирташ в САЩ.
Двата стълба на кремълската икономика - ,,Газпром", най-големият производител на газ в света, и държавната петролна компания ,,Роснефт", са в списъка на потенциалните санкции. Шефовете на двете компании Алексей Милер и Игор Сечин може да са сред индивидуално санкционираните лица от ЕС при решение за поетапна ескалация на наказателните мерки спрямо Русия.
Президентът Обама от своя страна подписа на 20 март отделен списък, предвиждащ потенциални наказания за различни отрасли на руската индустрия - енергетика, финанси, мини, отбрана. Банк Росия, основана в Санкт Петербург през 1990 г. от съратници на Путин и известна като ,,персоналната банка на върхушката в Москва", също е в списъка. Руският опозиционен лидер Алексей Навални смята, че Западът може да нанесе сериозен удар върху луксозния начин на живот, на който се радва кремълският елит. Това означава замразяване на финансови активи на олигарсите и изземване на тяхната собственост.
Ако законът мине през двете камари на Конгреса и бъде подписан от г-н Обама, ще разреши на президента да наложи санкции срещу руски официални лица или техни сътрудници, или членове на семействата, участващи в ,,отчуждаване на частни или публични активи за лично облагодетелстване; корупция, свързана с правителствени сделки или с добив на природни ресурси; с подкупи или улесняване или трансфер на корупционни процедури към чужди юрисдикции".
Фирташ, който притежава $2.3 млрд., бе арестуван на 14 март по молба на ФБР, които от 2006 г. разследват олигарха за пране на пари и съучастие в създаване на организирана престъпна група. Прессекретарят на австрийската федерална полиция, както и правосъдното министерство във Вашингтон казаха, че арестът няма нищо общо с актуалната политическа ситуация в Украйна. Олигархът плати рекордната гаранция от 125 млн. евро на 20 март, за да бъде освободен от ареста в очакване на решението за екстрадиция.
,,Фирташ е бил много дълбоко посветен в детайлите на търговската дейност на ,,Газпром" в Украйна и във финансовите трансакции. Ако Фирташ сключи сделка с ФБР и започне да дава показания, това заплашва с тежки последици мениджмънта на ,,Газпром" и компанията като такава", казва Михаил Корчьомкин, директор на консултантска компания в газовия сектор. Той напомня, че над половината от всички депозитарни разписки на ,,Газпром" са в американски инвеститори и ако се изясни, че заради действията на мениджмънта на компанията те са понесли загуби, могат да последват ,,санкции, крупни глоби и съдебни искове". ,,Фирташ може да знае дали мениджърите на ,,Газпром" и ,,Газпромбанк", а също и украински представители са имали лична икономическа изгода от тези сделки", добавя бившият зам.-председател на ,,Газпром" Александър Рязанов.
Според Ариел Коен от фондация ,,Херитидж" обвиненията срещу Фирташ във връзка с контролирана от него швейцарска фирма в Индия са били повдигнати именно за да се стигне до екстрадирането на бизнесмена в САЩ и да бъде убеден да даде информация за ,,Газпром" и приближени на Путин. Навални пък от своя страна смята, че двама други близки до Путин милиардери трябва да бъдат сред приоритетните кандидати за санкции. Става дума за бившия съветник в ,,Газпром" Алишер Усманов и за Роман Абрамович - и двамата акционери в британски футболни клубове. Личното богатство на Абрамович е $14 млрд. според индекса на ,,Блумбърг". То е придобито чрез продажбата на ,,Сибнефт", петролна компания, която Абрамович придобива през 1996 г. за около $100 млн. Десетилетие по-късно той я продава на ,,Газпром" за $13 млрд. 60-годишният Усмамов пък е най-богатият руснак с лично състояние от $17.4 млрд. Санкциите са ,,контрапродуктивни" за всички участващи страни, защото глобалната икономика е взаимосвързана, заяви той на пресконференция в Москва на 20 март. ,,Всеки трябва да реши дали иска да върне активите си обратно в Русия и да стои в запечатани граници", коментира обаче Маша Липман, според която това е ,,мрачна перспектива за много хора от обкръжението в Кремъл".

Ирина Резник, Хеенри Майер, ,,Блумбърг"