Джон Еннс

Представителят на републиканците в Оклахома Джон Енс лобира за промяна в законодателството на щата, според която студенти и служители в университетите могат да носят оръжие, ако притежават лиценз. Противоречивата тема отдавна разделя обществото на лагери ,,за" и ,,против" правото, регламентирано от втората поправка в конституцията на Съединените щати. Джон Енс , инвалид от няколко години, признава, че хората се замислят сериозно над проблема със свободното носене на оръжие едва когато той опре до тях самите. ,,Аз мисля, че хората не осъзнават колко са уязвими, докато не попаднат в ситуация, в която не могат да се защитят. Тогава единственото, което им остава, е да се превърнат в жертви", обобщава той. Затова според него гражданите, които са покрили изискванията за лиценз за притежание на оръжие, трябва свободно да могат да го носят със себе си и да го използват при самозащита.

На същото мнение е и Христина Леонард, която е студент в колежа Оуктън. ,,Колкото повече забраняваме оръжията, толкова повече психопатите няма да имат проблем да стрелят, без да има кой да ги спре", смята тя. Христина казва още, че хората трябва да спрат да се страхуват от оръжията и да започнат да се страхуват от хората, които ги носят. Мнозина обаче съзират проблем в гласуването на такова разрешение. Според проучване на Университета в Мичиган 39 процента от хората в тази страна считат, че носеното на оръжие увеличава риска от инциденти. Това е и един от главните аргументи против промяната на закона. Само преди два месеца в университета на Сиатъл престрелка отне живота на един и остави други двама в болница. Стрелецът се оказа бивш студент в кампуса.

Подобни инциденти оставят трайна следа в обществените нагласи. Въпреки това републиканецът Джон Еннс смята, че Оклахома може да се присъедини към щатите, които разрешават носенето на оръжие в университетите си. Междувременно Пенсилвания се справя с този проблем без много шум, разрешавайки на 5 от държавните си учебни заведения да променят политиката си. През изминалата година всяко едно от тях постепенно е разрешило на студенти и служители с лиценз за оръжие да си го носят по време на лекции. Към момента няма сведение за инцидент в някой от университетите, които разрешават това в кампусите си. Това не променя факта, че риск от беда съществува, а когато свободно носените оръжия са повече, той е и много по-голям.