сн. БНР

В последните дни действията на прокуратурата, и по-точно нейната роля при арестите и дестабилизацията на КТБ се коментира масово. Открито и публично се говори за възможна връзка и зависимост между главния прокурор Сотир Цацаров и Ахмед Доган чрез бизнесмена политик с неизвестна власт Делян Пеевски. Коментарите започнаха още когато стана известно, че Пеевски се е виждал с главния прокурор в кабинета на тогавашния министър на МВР Цветан Цветанов. Това, както и действията му в деня за размисъл на предишните парламентарни избори, които доведоха до обрат в резултата им, станаха причина група интелектуалци открито да призоват Сотир Цацаров да подаде оставка.

,,Трябва да се каже истината за отношенията между главния прокурор и Делян Пеевски, каза адвокат Константин Симеонов - един от тази неформална група. - Последствията в банковата система се получиха с активните действия на прокуратурата. Тя се намеси не само в политическия, но и в икономическия живот и банковата система.За мен главният прокурор трябва да мисли не само от гледна точка на правото, но и на държавата. В конкретния случай влязоха в офиси на банка, свързани с убийство. От демонстративното влизане в офисите на банките резултатът е налице. Ако не са предвиждали това, то значи прокуратурата не си разбира от работата. Те са знаели какво правят." Според него, ако нещата са ставали без знанието съгласието на Цацаров, то пак трябва да си подаде оставката.

По скандалната грешка с арестуваните за предполагаемо убийство на Пеевски главният прокурор се опита да прехвърли вината на МВР, а вътрешният министър Цветлин Йовчев отговори, че, както е известно, прокуратурата е господар на досъдебното производство и нищо не става без нейно знание.
Колегата на Симеонов - пловдивският адвокат Михаил Екимджиев, обясни, че е необходимо една пета от състава на ВСС да поиска да се постави въпросът за разглеждане, а поне две трети да гласуват, за да бъде освободен главният прокурор. ,,Трябва да си отвоюваме тази институция", каза той. Г-н Екимджиев посочи четири сериозни причини за поисканата оставка. 

Първо - костинбродският случай в деня за размисъл преди парламентарните избори през миналата година, когато прокуратурата практически даде повод за репортажите на Бареков и последвалите пресконференции, обявявайки, че има близо 400,000 готови за експедиция бюлетини.

Второ, абсурдното образуване на проверка срещу президента Росен Плевнелиев, също по сигнал на Николай Бареков преди евроизборите. „Това е едно от най-тежките престъпления по служба", каза Екимджиев, като определи поведението на прокуратурата за недопустимо и припомни, че прокурорът, позволил си подобно разследване, сам вече трябва да бъде обвиняем.

Третата причина е водевилът около арестуването на т.нар. „убийци" на Делян Пеевски. След освобождаването им от ареста г-н Цацаров призна, че са сгрешили, като обяви, че убийци няма и - слава Богу - няма убити.

Четвъртата причина за оставката на г-н Цацаров е, че според адвокат Екимджиев прокуратурата и ДАНС са разклатили банковата система. По заповед на прокуратурата в офисите на Корпоративна търговска банка бе извършена показна проверка. Освен това имаше контролирано изпускане на информация, че подуправител на централната банка е обвиняем.

,,Ако не подаде сам оставка, неправителствените организации ще напишат заявление до ВСС, с което ще поискат да се разгледа освобождаването му. Знаем, че нямаме шансове да се гласува в съвета предложението ни, но трябва да се опитаме да прекъснем действията на Сотир Цацаров и неговия ментор Делян Пеевски", каза адвокат Екимджиев.