Андреас Шпинрат, „Дойче веле"

Аймерик Филоненко не отронва нито дума, но на лицето му е изписана историята на терора. Той едва сдържа сълзите си и изглежда така, сякаш отново вижда убиеца пред очите си. Младежът с мъка прошепва две изречения: „Той изглеждаше щастлив. Да, убиецът бе по-скоро щастлив."

Аймерик Филоненко е един от посетителите на концерта на „Eagles of Death Metal" в парижкия клуб „Батаклан" на 13 ноември 2015 година. В тази нощ на ужаса трима терористи нахлуват в залата и започват да стрелят безразборно наоколо. Пет месеца по-късно терористичната клетка удари и Брюксел.

„Ислямска държава" (ИД) пое отговорността за атентатите в двете европейски столици. Постепенно все повече детайли достигат до обществеността. Все повече се набива на очи и професионализмът на терористите. Но кой планира подобни атентати? Службите за сигурност изхождат от презумпцията за съществуването на един вид център на ИД за чуждестранни операции. Директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви следното: „От множество разследвания, подкрепяни от Европол, знаем, че вероятно в град Рака ИД е създала екип за външни операции, който планира терористични удари на Запад и тренира хора, които да ги извършат."

Шеф на тайния отдел „Външни операции" е 40-годишният сириец Абу Мухамад ал Аднани, за когото обаче не се знае нищо друго освен това, че минава за словоохотливо пресаташе. Посланията му за насилие винаги са съпроводени от една и съща размазана снимка. Абу Мухамад ал Аднани е фантом и поддържа отлични връзки със самопровъзгласилия се „халиф" на т.нар. Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади.

Дали неговите хора съсредоточиха вниманието си върху един млад белгиец през 2014 година? Става дума за Абделхамид Абауд, който координираше нападенията в Париж и поддържаше връзки с изпратените в Европа терористи. ИД е избрала атентаторите си сред пристигналите в Сирия европейци - в това няма съмнение. Досега общо 5,000 европейци са се присъединили към ИД в Сирия и участват в гражданската война. Хари З., един от завърналите се в Европа бойци на ислямистите, казва, че сега те са нужни на терористите в родните им страни, защото джихадът трябвало да бъде пренесен на Запад.

Журналисти разполагат с протоколите от разпитите на Хари З., който е родом от Бремен. В тях той казва, че ИД целенасочено издирва германци за атентати в Германия. Споменава и тайния отдел за чуждестранни операции. Подобни изявления има и в показанията на наскоро осъдения възвращенец Нилс Д. от Динслакен. Той съобщава за списък, в който човек може да се запише за терористични операции в Западния свят. Двамата германци са се срещнали с координатора на парижките атентати Абделхамид Абауд в Сирия.

Какви са разликите между Белгия, Франция и Германия? И на какви структури можеше да се осланя терористичната бригада на Абделхамид Абауд? Отговори на тези въпроси се съдържат в досието на Халид Зеркани, срещу когото в началото на март в Брюксел се проведе задочен процес. 42-годишният мароканец е вербувал десетина младежи от бедните квартали на белгийската столица за атентати в Европа. През лятото на 2015 година той беше осъден за първи път. Съдът издаде и задочни осъдителни присъди. Сред осъдените бяха Абауд и Шакиб Акру. В друг процес белгийската прокуратура обвини още членове на терористичната клетка на Зеркани, сред които и Наджим Лахрауи, който впоследствие се самовзриви на брюкселското летище. От стотиците страници, които са на разположение, става ясно, че в Белгия от десетилетия съществува здраво вкоренена престъпна ислямистка сцена. Абауд и неговите съратници са могли без проблеми да активизират тази мрежа. Те са могли да разчитат и на подкрепата на голяма част от роднините и приятелите си, както и на престъпници, които ги снабдяват с оръжия и автомобили. Стари приятели като Салах Абдеслам пък и сами стават атентатори.

Все по-ясно става, че ИД използва много фактори в своя полза. Терористичните милиции вербуват в Сирия европейски бойци, след което ги изпращат обратно. Те от своя страна имат прекрасни връзки с ислямистите в родните си страни, както и с познати, които просто не могат да им откажат каквато и да било услуга. От пресечната точка между избраните от ИД възвращенци и европейската ислямистка сцена винаги може да произлезе терористична заплаха. Това си пролича за последен път в края на март, когато в едно от парижките предградия беше арестуван Реда К.. В жилището му полицията откри огромен оръжеен арсенал. Тогава френският вътрешен министър говори за предотвратен терористичен акт. Постепенно елементите от пъзела се подреждат: 34-годишният французин Реда К. е възвращенец от Сирия и е принадлежал към терористичната мрежа на Зеркани в Брюксел. Също както и Абауд. По всяка вероятност Реда К. е бил изпратен от ИД.