Разпространението на холера в няколко сирийски района представлява "сериозна заплаха за хората в Сирия и региона", каза хуманитарният координатор на ООН в страната Имран Риза.

Предполага се, че случаите на холера

в Сирия са свързани с напояване на използвани за храна растения със заразена вода и пиене на опасна вода от река Ефрат, заяви Риза. Той призова за спешни действия за овладяване на разпространението на болестта.Голяма част от населението в страната разчита на водни източници, които не са безопасни, след като националната водна инфраструктура е тежко пострадала в резултат на продължаващата повече от десетилетие война.егионалният директор по извънредните ситуации на СЗО за Източното средиземноморие Ричард Бренан.

70% от общо 936 предполагаеми случая на болестта

са регистрирани в  северната провинция Алепо, а в източната Дейр аз Зор – над 20%. По-малко предполагаеми случаи са регистрирани в Ракка, Хасака, Хама и Латакия. Потвърдените случаи са 20 в Алепо, четири в Латакия и два в Дамаск.Бренан заяви, че СЗО призовава дарителите да предоставят повече финансиране, след като организацията полага усилия за справяне с разпространението на холера в няколко страни в региона, включително Пакистан, където съществуващата ситуация се влоши заради наводнения напоследък.