Българският футбол стигна дъното. Окончателно. Но продължава да копае надолу, колкото и невъзможно да изглежда. Дори в Унгария се хванаха за главите какво се случва в България. И изобщо не става въпрос за това, че националният ни отбор още няма победа през календарната година, а по всичко изглежда, че няма и да има такава.

На 16 ноември България приема Унгария в квалификациите за Евро 2024 г. Или поне по програма трябва да приеме... 

Броени дни преди срещата не бе ясно изобщо дали тя ще се проведе, още по-малко къде. 

„Маджарите“ се нуждаят само от точка, за да се класират за форума, но дори от техния лагер недоумяват какво се случва с домакинството. 

Първоначално мачът трябваше да се проведе на стадион „Васил Левски“ в столицата. Очакванията за протести срещу ръководството на БФС от трибуните обаче накара президентът Борислав Михайлов и компания да се скрият в миша дупка от народния гняв заради окаяното състояние на футбола ни. 

Мачът беше преместен в Пловдив... пред празни трибуни.

И сагата започна

Строителят на стадион „Христо Ботев“ – Илиян Филипов, обяви, че не е препоръчително България да посрещне Унгария на „Колежа“ тъй като, по думите му, не може да се осигури безопасността на присъстващите. Причината е, че в периода 3.11.2023 – 20.11.2023 г. са предвидени монтажни дейности на тежки елементи от козирката и „ДЗЗД Колежа“ и не може да се гарантира безопасността на строителната площадка и прилежащата външна инфраструктура и паркинг.

„ДЗЗД Колежа“ е съобразил графика на строителните дейности изцяло с програмата на ПФК „Ботев“, се казва в изявлението. Това доведе до заплахи към самия Филипов. Той обяви, че е получил ултиматум от техническият директор Георги Иванов – Гонзо и заместник-изпълнителния директор Христо Запрянов.

„Ако мач между България и Унгария без публика е рисков, ние като футболна институция трябва да затворим стадиона за следващата една година, докато не стане готов, както и този на Локомотив“, са обявили двамата шефове на БФС. Отговорът на Филипов обаче е повече от ясен: „Отговарям само пред Община Пловдив“.

А Община Пловдив е категорична:

„Предвид всичко изложено и воден единствено от грижата за живота и здравето на гражданите, кметът на Пловдив Костадин Димитров препотвърди решението, че стадион „Христо Ботев“ не може да бъде използван от футболната ни централа в периода 14 – 16 ноември 2023 г.“, заявиха официално от Община Пловдив. 

Михайлов обаче е твърдо решен да не връща мача в София. 

„Едно такова неотдаване на стадион е като отказ от организиране на спортно състезание, което означава, че държавата не е помогнала на федерацията да си организира мача, което означава намеса, което означава изключване от УЕФА.

Не говорим само за лишаване на отборите от участие в европейските турнири, тук говорим за блокиране в рамките на доста дълъг период на целия футбол в България. Това е немислимо, няма причини да се случи това, това би било абсолютна катастрофа“, заяви президентът на БФС.

„Това, което пеят феновете в 18-ата минута (заради 18 години на власт), е направено от безработен футболист и треньор. Човек винаги може да мисли за оставка, но тя сега няма да помогне на никого. Имам още 2 години мандат. Мога да направя и догодина конгрес. Най-мъдрото решение е от хората, които зависи, е да има мач в Пловдив. Това не зависи от мен, нито от федерацията“, посочи още Михайлов. 

„Вече 

казвам на БФС серийните убийци,

защото те серийно затриват българския футбол. В момента те се опитват да внушат вина на Община Пловдив, строителя на стадиона, кмета на града, че видиш ли, мачът трябва да бъде там, ако не – вие сте виновни“, обяви кандидатът за президент на БФС  Димитър Бербатов.

„Битката ми е това ръководство да не е начело. Да преместиш мача от столицата и после да се опиташ да обвиниш Пловдив, както и да ги заплашваш, че ще им отнемеш лиценза, как въобще ще отидеш там после? И какво им е виновен „Локомотив“?“, възмути се още той.

В крайна сметка, УЕФА обяви официално обяви, че срещата ще се играе на 16 ноември (четвъртък) на стадион „Васил Левски“ в София. Пред празни трибуни...

Едно е ясно – това ръководство на БФС кара последния си мандат. Но цената е голяма и я плащат всички футболни фенове в България.

В Унгария: Не могат да организират дори семейна почивка

Реакциите в Унгария преди предстоящия мач също са повече от любопитни 

„Може би последно ми се случи в първенството до 12 години, когато не знаех в неделя дали ще имаме мач в четвъртък. Но няма смисъл да се притеснявам какво се случва в България или защо ситуацията се получи така, ние се концентрираме само върху собственото си представяне. Ще се подготвим по същия начин, както за предишните ни мачове, и ще стигнем до Европейското първенство, независимо дали с игра или със служебна победа“, каза суперзвездата на „маджарите“ Доминик Собослай. 

„БФС закри собствения си домакински мач, защото се уплаши от обявена демонстрация. Считаме за срамно, а от наша гледна точка и направо недопустимо, че се спира присъствието на близо 2,500 унгарски запалянковци да окажат подкрепа на националната си единайсеторка.

Пожелаваме на българските фенове упоритост в борбата срещу тяхното страхливо, антифенско сдружение. Футболът е нищо без фенове“, пишат във Фейсбук групата на феновете на Унгария.

От Унгарската федерация също изригнаха срещу БФС: 

„Това, което БФС направи през последните седмици, е безпрецедентно, напълно неоправдано и сериозно неспортсменско. Те не могат да организират дори семейна почивка, камо ли международен футболен мач със сериозни залози, включващ много хора и интересуващ милиони“. 

Бербатов vs БФС

От няколко години голмайстор N1 на националния ни отбор Димитър Бербатов се опитва да свали Борислав Михайлов от президентския пост в БФС. Причините за това са повече от комплексни.

България не е участвала на финали на голям футболен форум от 2004 г. насам.

Борислав Михайлов и настоящото ръководство управляват футбола от 2005 г. За самото управление на федерацията се водят съдебни битки, а БФС се свързва повече със скандали, лошо управление, корупция, непрозрачност и отказ да поеме отговорност, отколкото с развитието на футбола в България, което е видно, че го няма.

През последните години феновете на редица отбори искат постоянно оставката на цялото ръководство, начело с Борислав Михайлов, но той продължава да управлява.

„Няма никаква стратегия за развитието на българския футбол. БФС върши престъпления срещу футбола, а когато някой клуб надигне глас – автоматично се изключва“, обяви легендарният нападател по време на своята кандидатура преди две години.

„От години показваме, че трябва да дойде промяна, след като толкова време не показваме резултати. От 20 години сме в упадък. Няма стадион, няма адекватна инфраструктура, защото правителството не иска да си сътрудничи с БФС, а националният отбор не се класира за нито едно състезание. Не тренираме добри играчи, футболът ни е лош, корупцията върлува – можем само да викаме за промяна“. В момента дори и от „Левски“ са склонни да подкрепят Бербатов, въпреки че доскоро бяха верни на Михайлов.