Сенатът прие законопроект в подкрепа на човешките права в Хонконг след месеци на протести в китайския полуавтономен район. Сега той трябва да бъде изпратен за одобрение в Камарата на представителите, която вече е гласувала подобни актове. Законопроектът ще позволи САЩ да налагат санкции на официални представители на Китай и на Хонконг, които са нарушили човешките права, и изисква ежегоден преглед на благоприятния търговски статут, предоставен на Хонконг от Вашингтон. Републиканският сенатор Марко Рубио заяви при представянето на законопроекта, че той ще изпрати послание на подкрепа към народа на Хонконг, който протестира за основни свободи пред лицето на китайското правителствено потисничество. Китайското правителство обеща да наложи в отговор засега неуточнени ответни мерки, с които да защити суверенитета и сигурността си. Във вторник външното министерство на Китай определи случващото се в Хонконг като вътрешна работа и предупреди САЩ да не се намесват с "безотговорни изказвания".

Китайското външно министерство извика и висш американски дипломат заради приемането от Сената на законопроекта. Заместник-министърът на външните работи призова временно изпълняващия задълженията Уилям Клайн да инициира "силен протест", се казва в съобщение на министерството.

"Силно призоваваме американската страна незабавно да предприеме ефективни мерки, за да не допусне този законопроект да стане закон" и да спре да се меси във вътрешните работи на Китай, се казва в изявлението.