Пакетът от мерки за предоставяне на помощ на Украйна, Израел и Тайван премина процедурно гласуване в Сената на САЩ. Инициативите бяха подкрепени от 80 сенатори, а 19 гласуваха против. Това е предварителен етап преди окончателното гласуване.

Сенаторите разполагат с още 30 часа, за да обсъдят законопроекта, освен ако не решат да проведат окончателно гласуване по-рано.

"Моля колегите си да се обединят, за да приемат законопроектите възможно най-бързо", заяви лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумер. Ако бъде постигнато съгласие, документите ще бъдат изпратени на президента Джо Байдън за подпис.

Законопроектът за помощта за Украйна предвижда 61 млрд. долара, от които над 20 млрд. долара ще бъдат изразходвани за попълване на американските резерви, 14 млрд. долара за закупуване на оръжие и 9 млрд. долара за заеми. Камарата на представителите одобри законопроекта на 20 април.

Двама американски служители заявиха пред Ройтерс, че властите на САЩ вече подготвят нов пакет от помощи за Украйна, който ще възлиза на 1 млрд. долара.

Пакетът включва и 26 млрд. долара за Израел, включително 9,1 млрд. долара за хуманитарни нужди и 8,12 млрд. долара за Индо-тихоокеанския регион. Освен това инициативата съдържа разпоредби за конфискация на руски активи, възможност за налагане на нови ограничения срещу Русия, Китай, Иран и забрана на социалната мрежа TikTok.