На 28 май между 17:00 и 20:00 ч. в болницата в Монтана семейство отива по спешност с 14-годишното си дете, което е с много висока температура. В Спешното отделение няма лекар, който да приеме детето и след три часа чакане, семейството тръгва към София.

„Чакахме както отпред, така и вътре в болницата. Детското отделение беше пълно. Нямаше кой да ни приеме и кой да ни окаже първа помощ. Една медицинска сестра каза да се помоля на поп, отколкото на тях”, коментира майката на детето Станислава Колева. Тя обясни, че дори и при обаждане на 112, линейката би откарала пациента отново в същото здравно заведение, тъй като държавната болница  в Монтана, е само една.

По думи на Колева медицинска сестра казала, че от следващия път нямало да има кой да отвори Спешното отделение в болницата, защото служителите щели екипно да напуснат.

„В София личният лекар реагира, от Трета градска болница направиха снимка на белия дроб. Установен е проблем със сърцето”, каза още тя. Според Колева в момента детето е с по-ниска температура. Жената обясни, че това не е единственият случаи на липса на указана помощ в болницата в Монтана.