На автомобилния салон в Детройт през януари германците от ,,Porsche" смаяха всички свои фенове. Инженерите са направили великолепен кабрио модел, който технически се нарича ,,Тарга". Идеята е наследена от легендарния модел от 60-те ,,911 Targa", при който, за да регистрират кабриолетите си, е трябвало да направят една хитринка. Но за това после.

Интересното при модела е, че таванът всъщност се сваля само отпред, а в задната си част той си стои на мястото. Така при евентуално преобръщане хората не биват смазани от колата си, а остатъчният таван ги защитава.

 Обаче стига сме се занимавали с глупости. Това е най-секси ,,Porsche"-то на всички времена. Съвсем естествено са го кръстили ,,911 Targa", но за разлика от ,,дядо" си са му сложили много интересно задно стъкло. Под него с механизъм влиза и излиза горната част на тавана. Брилянтно! Засега се планират само 2 варианта на ,,911 Targa". Първият е ,,911 Targa 4" - разполага с 4х4 предаването на ,,Porsche", задвижван е от 6-цилиндровия боксерен двигател с работен обем от 3,4 литра, който развива 350 конски сили и е способен да накара колата да се движи със 175 мили в час максимална скорост. Има го във вариант със 7-степенна ръчна скоростна кутия и с така известната страхотна PDK автоматична трансмисия с 2 съединителя. Развива от 0 до 60 мили в час за 4,6 секунди. Не е зле, това все пак не е хай-перформънс кар и целта й е удоволствие преди всичко. Цената и е най-малко $102,000.

Втората й версия е малко по-близо до истината. Казва се ,,911 Targa 4s" и в задната си част е побрала същия 6-цилиндров боксер, само че тук той е с разширен работен обем до 3,8 литра. Развива 400 конски сили, вдига 60 мили с 0,4 сек по бързо (4,2). Отново в опциите са 2-те горепосочени трансмисии. Тези 50 допълнителни коня струват около $15,000 и докарват крайна цена на колата от най-малко $117,000. Дали си струва харча само за да се мерят размерите на мъжки полови органи? По-скоро не! За тези екстра 15-хиляди кой да е от безбройните тунери на ,,Porsche" в Калифорния би ви вдигнал мощността с поне още 100 конски сили.

Както вече споменах, навремето през 1965-а пътната администрация е искала да забрани кабриолетите, но може би най-добрите инженери - тези на ,,Porsche", са решили да заобиколят закона и някак си са създали този модел. Той пък в крайна сметка се оказал доста харесван. Така хем имате нещо като купе, хем му се сваля и горната част от покрива и щастливите човечета вътре усещат вятъра в косите си. Дори бих го нарекъл по-добро от нормален кабриолет, тъй като в повечето време ще се кара с вдигнат таван, докато при нормалния кабриолет шофьорът сваля тавана при всяка възможност и така темето му винаги е изгоряло от слънцето.

Е, очаквайте новата ,,Targa" някъде през лятото на 2014 г.