Обмисляте ли да продавате имот скоро? Въпреки че тази година жилищата стават по-достъпни на пазара, те все още са ограничени. И това може да ви е накарало да се замислите дали не е добра идея да продавате. Но сегашната оценка на вашия собствен капитал може да бъде ключът към по-лесно решение.

Статия от Bankrate обяснява:
„Собственият капитал (Home Equity) е разликата между стойността на вашия дом в даден момент и сумата, която все още дължите по ипотеката си. Той представлява изплатената част от вашия дом плюс покачването на цената от момента, в който сте закупили първоначално имота си досега.

Винаги се започва с определено ниво на собствен капитал, когато направите първоначалната вноска за закупуване на жилището, след което ще продължите да го изграждате, докато изплащате ипотеката си. Собственият капитал може да се увеличи с течение на времето, ако стойността на вашия дом се повиши.

Мислете за капитала като за

просто математическо уравнение

Това е стойността на вашия дом сега минус това, което дължите по ипотеката си. И познайте какво? Ще бъдете изумени колко много е нараснал капиталът ви напоследък.

През последните няколко години цените на жилищата скочиха рязко, което означава, че стойността на вашия дом вероятно също се е повишила. 

Как да се възползвате максимално от това точно сега?

Ако мислите да се преместите в по-голямо или по-малко жилище, капиталът, който имате в дома си, може да ви бъде от голяма помощ. Според CoreLogic: „… средният собственик на жилище в САЩ с ипотека все още има повече от $300,000 собствен капитал...“

Ясно е, че собствениците на жилища притежават много повече в момента. А последните данни от Census и ATTOM показват, че над две трети от собствениците на жилища са или напълно изплатили своите ипотеки (показано в зелено на графиката), или имат поне 50% собствен капитал (показано в синьо на графиката): 

След като продадете имота си, можете да използвате собствения си капитал, за да ви помогне да купите следващия си дом. Ето как:

1.    Бъдете купувач с пари в брой: Ако живеете в настоящия си дом от дълго време, може да имате достатъчно пари, за да купите следващия си дом, без да се налага да теглите заем. 
Investopedia твърди: „Може да искате да платите в брой за дома си, ако пазарувате на конкурентен жилищен пазар или ако искате да спестите пари от ипотечни лихви. Може да ви помогне да сключите сделка и да победите други купувачи.“

2.    Направете по-голяма първоначална вноска: Вашият капитал също може да се използва за следващото ви авансово плащане. Може дори да е достатъчно, за да ви позволи да поставите по-голяма сума, така че няма да се налага да теглите голям ипотечен кредит. 

The Mortgage Reports обяснява:„Кредитополучателите, които влагат повече пари, обикновено получават по-добри лихвени проценти от кредиторите. Това се дължи на факта, че по-голямата първоначална вноска намалява риска на кредитора, тъй като кредитополучателят има повече собствен капитал от самото начало.

Кой е най- лесният начин да разберете колко собствен капитал имате?

За да разберете колко собствен капитал имате, помолете агент за недвижими имоти, на когото имате доверие, за професионален доклад за оценка на капитала (Professional Equity Assessment Report (PEAR).

 

В заключение, планирате ли преместване в близко бъдеще? Нека се свържем, за да видим колко собствен капитал имате и как може да ви помогне със следващия ви дом.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на имейл: [email protected]. Уебсайт за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com. Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.