Бившият президент Доналд Тръмп е платил на няколко „парите за мълчание“ на порноактрисата Сторми Даниелс, за да запази тайната за връзката им. 

Това стана ясно от показанията на Дебора Тарасоф, служител в счетоводния отдел на Trump Organization. В понеделник тя беше разпитвана пред съда повече от час. Важното за прокурорите беше да разберат как точно са били разписвани чековете в компанията. 

Тарасоф обясни, че всяко плащане над 10 000 долара задължително минавало през Доналд Тръмп. Такива били и плащанията към Сторми Даниелс. На нейно име били издадени общо 12 чека на обща стойност 130 000 долара. Чековете с нейното име и с подписа на Тръмп били изпратени на адвоката на Тръмп Майкъл Коен през 2017 г.

„Всеки чек минаваше през Тръмп или някой от синовете му. Това беше разпореждане още от 2015 година. Ако той не е искал някой чек да бъде изпратен, то слагаше надпис „Невалиден“ или изобщо не го подписваше“, обясни Тарасоф.

Всеки чек е бил подписан с черен химикал, какъвто Тръм традиционно използвал.

Тарасоф не е имала правомощия еднолично да взима решения за плащанията, издаването на фактури и въвеждането им в системата. 

Малко след показанията на счетоводителката прокурорите бяха попитани от съда колко време им е необходимо, за да защитят основната си теза за вината на Тръмп и приключването окончателно на случая. На въпросът на съдия Хуан Мърчан, прокурор Джошуа Стайнглас отговори:

„Справяме се „добре“, но смятам, че „грубо“ ни трябват още около две седмици“.

В началото на заседанието съдия Хуан Мърчан заплаши Тръмп със затвор в случай на по-нататъшно нарушаване на съдебната забрана за коментиране на други замесени страни.

По време на изслушването на 6 май Мърчан призна Тръмп за виновен по едно обвинение за нарушаване на заповед за публични коментари срещу съдебни заседатели и му нареди да плати глоба от 1000 долара. Съдът е отхвърлил другите жалби на прокуратурата.

"Обвиняемият е информиран, че ако е оправдано, бъдещите нарушения на законните съдебни разпореждания ще се наказват с лишаване от свобода", е постановил съдията.

Той е съобщи на Тръмп, че "да го изпрати в затвора е последното нещо, което иска", но е подчертал, че продължаващите нарушения на ограничителната заповед от страна на бившия президент "е пряка атака срещу върховенството на закона".

Миналата седмица Мърчан вече призна Тръмп за виновен по девет обвинения за нарушаване на заповедта за запушване и нареди глоба от 9000 долара