Правителството на Саудитска Арабия показа снимки на футуристичен проект за град, който възнамерява да построи в близост до Червено море. Неговата дължина ще бъде 170 километра, а ширината - едва 200 метра.
Мегаструктурата ще бъде оградена с огледални фасади, чията височина ще дстига мащабните 500 метра.
Въпреки че не е обявено официално, източници твърдят, че проектът е дело на американското архитектурно студио "Морфозис". Градът ще носи името "Линията".
"Началото на проекта "Линията" цели извършването на цивилизационна революция, която се базира на мащабни промени в градоустройството", заяви саудитският принц Мохамед бин Салман.
Салман допълва, че "Линията" ще предостави алтернативен начин за живеене. Структурата ще съдържа две огромни огледални стени, които ще затворят урбанизираната част. Дължината й от 500 метра я превръща в 12-тата най-висока в света и със сигурност най-дългата в историята на архитектурното проектиране.
Структурата ще може да приюти около 9 милиона жители, когато бъде завършена докрай. В нея ще има от всичко - места за живеене, търговия, развлечения, училища и паркове. Различните функционалности на града ще бъдат структурирани по специална система, които създателите й наричат "Нулевогравитационна урбанизация".
Градът ще има и транспортна система, която ще свързва двата му края. Саудитското правителство обещава, че енергийният ресурс за "Линията" ще се добива изцяло от възобновяеми източници.
"Линията" беше показана за първи път през 2021-а година като част от инициативата "Неом", която изразява стратегическия стремеж на Саудитска Арабия да диверсифицира икономиката си и да стане по-малко зависима от петрола. Неом е част от т.нар. план "Saudi Arabia vision 2030".