САЩ може да не успеят да изпълнят дълговите си задължения още през юли, ако законодателите не разрешат проблема и не повишат лимита на федералните заеми, предаде АФП, позовавайки се на оценките на Бюджетната служба на Конгреса. Републиканците обаче заплашват да блокират обичайното одобрение за повишаване на кредитния лимит на страната, ако демократите първо не се съгласят на драстични бъдещи бюджетни съкращения.

"Ако лимитът на дълга остане непроменен, способността на правителството да взема заеми чрез извънредни мерки ще бъде изчерпана между юли и септември 2023 г.", заяви службата.

Последната оценка предоставя още един ориентир към очакванията на Министерството на финансите.

През януари САЩ достигнаха лимита си за заемане на 31,4 трлн. долара, което накара Министерството на финансите да започне мерки, които му позволяват да продължи да финансира дейностите на правителството. По-рано министерството заяви, че неговите парични средства и "извънредни мерки" вероятно ще продължат до началото на юни.

"Ако лимитът на дълга не бъде повишен или преустановен, преди да бъдат изчерпани извънредните мерки, правителството няма да може да изплати изцяло задълженията си. В резултат на това правителството ще трябва да отложи извършването на плащания за някои дейности, да не изпълни дълговите си задължения или и двете", предупреди ведомството.

Окончателният срок остава несигурен и поради това, че ако събираемостта не достигне, Министерството на финансите може да изчерпи средствата си още преди юли, както самото то предупреди.