Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу физически лица и компании, обвинени в незаконно генериране на приходи за правителството на Северна Корея, предаде Ройтерс.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към финансовото министерство санкционира търговската корпорация "Чилсон" (Chilsong Trading Corporation), която според САЩ е използвана от Северна Корея за придобиване на чуждестранна валута и за събиране на разузнавателна информация.

В черния списък е включена и търговската корпорация "Кореа Паеко" (Korea Paekho Trading Corporation), която е обвинена, че е събирала средства за севернокорейското правителство от 80-те години насам чрез проекти в областта на изкуството и строителството, реализирани в Близкия изток и Африка.

САЩ са наложили санкции и на две физически лица – Хван Кил-су и Пак Хва-сон. Според американското министерство на финансите те са помагали на властите в Пхенян да генерират приходи, като са създали компания с името "Конго аконде" в Демократична република Конго, чиито печалби са идвали от строителни проекти.