Държавният департамент е на път да одобри евентуална продажба на ракети Patriot и свързано с тях оборудване на Саудитска Арабия на стойност над 3 млрд. долара, съобщи във вторник Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA), която отговаря за доставките на военно оборудване и оръжия в чужбина по междуправителствени договори.

"Предложената сделка ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на САЩ, като повиши сигурността на страната партньор, която е важна сила за политическата стабилност и икономическия напредък в Персийския залив", се казва в документа.

Там се отбелязва, че Рияд е поискал общо 300 ракети Patriot MIM-104E (GEM-T).

Администрацията на САЩ вече официално е уведомила Конгреса за решението си. Сега законодателният орган разполага с 30 дни, за да проучи този военен договор и евентуално да го блокира, съобщи Си Ен Ен.

Държавният департамент също така реши да одобри евентуалната продажба на ОАЕ на ракети за комплексите THAAD, станции за управление на огъня и комуникации THAAD и свързано с тях оборудване на стойност над 2 млрд. долара. "Днес Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността представи необходимото удостоверение, с което уведоми Конгреса за евентуалната продажба", се казва в изявлението.

Правителството на ОАЕ е поискало закупуването на 96 ракети за комплексите THAAD, две станции за управление на изстрелването и две станции за тактически операции. В искането са включени също така ремонти, системна интеграция, резервни части, помощно и тестово оборудване и други свързани с логистиката и програмната поддръжка елементи, се казва в изявлението. По данни на DSCA общата стойност на програмата е 2,245 млрд. долара