САЩ се противопоставят на "едностранното" признаване на Палестина, но предупреждават Израел да не отмъщава със спиране на международите средства за палестинската власт. Президентът Джо Байдън "ефициално подкрепя решение за две държави", каза неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан пред репортери. 

"Той беше също категоричен, че решението за две държави трябва да бъде постигнато чрез преки преговори между страните, а не чрез едностранно признаване", каза Съливан. 

Той не критикува решението за официално признаване на държавата Палестина от трите европейски страни, които са близки съюзници на САЩ. 

"Всяка страна има право да взема свои собствени решения, но позицията на САЩ по този въпрос е ясна", каза Съливан.

Израел отговори гневно, включително чрез отзоваване на посланици. Премиерът Бенямин Нетаняху обвини европейските страни, че предлагат "награда за терора". Крайнодесният израелски финансов министър Безалел Смотрич каза на Нетаняху, че иска да предприеме ответни действия, включително прекъсване на споразумение, съгласно което Норвегия управлява средства, предназначени за палестинската власт. Съгласно мирните споразумения, постигнати отчасти с посредничеството на Норвегия през 90-те години на миналия век, Израел събира пари за палестинската власт, която упражнява ограничена автономия в части от Западния бряг.

Но Израел блокира трансферите след атаките от 7 октомври на Хамас, която управлява ивицата Газа. Съливан каза, че средствата трябва да продължат да отиват към палестинската власт, която администрацията на Байдън иска да укрепи с надеждата, че може да поеме контрола над Газа от Хамас. 

"Мисля, че е погрешно от стратегическа гледна точка, тъй като задържането на средства дестабилизира Западния бряг", каза Съливан по повод спиране на средствата от Израел. 

"Това подкопава търсенето на сигурност и просперитет за палестинския народ, което е в интерес на Израел, и мисля, че е погрешно да се спират средства, които осигуряват основни стоки и услуги на невинни хора", каза той.

Вашингтон наложи вето на неотдавнашен опит на Съвета за сигурност на ООН да признае държавата Палестина, като каза, че признаването може да дойде само чрез преговори, които вземат предвид интересите на сигурността на Израел.