Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху определи днес като "награда за терора" изявленията на три европейски държави - Ирландия, Норвегия и Испания, че скоро ще признаят Държавата Палестина. Това няма да обезсърчи Израел да спечели войната с радикалната палестинска групировка "Хамас" в ивицата Газа, добави премиерът.

"Това ще бъде една терористична държава. Тя ще се опита да причинява кръвопролитието от 7 октомври отново и отново - и с това ние няма да се съгласим", каза Нетаняху в изявление, в което припомни изненадващата атака на "Хамас" на израелска територия на споменатата дата, която предизвика настъплението на Израел в анклава.

По данни на Израел на 7 октомври бойци на "Хамас" са причинили смъртта на около 1 200 души на израелска територия, повечето от които цивилни. Близо 250 заложници бяха отведени в ивицата Газа. По данни на здравното министерство на "Хамас" броят на убитите палестинци в Газа от 7 октомври насам вече е надхвърлил 35 000.

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.