Съединените щати са против разселването на палестинци от сериозно пострадалата ивица Газа в друга страна, заяви пред ливанския телевизионен канал "Ал-Джадид" специалният пратеник по хуманитарните въпроси в Близкия изток Дейвид Сатърфийлд, предаде Ройтерс.

Сатърфийлд каза, че на жителите на Газа, разселени в южната част на ивицата заради военните операции на Израел, "трябва да бъде позволено да се завърнат в домовете си на север възможно най-скоро". Той отбеляза, че САЩ "искат да видят как Израел успява в кампанията си" и предупреди ливанското движение "Хизбула" да прекрати ракетния обстрел срещу израелската територия, ако иска да избегне ескалация.

 Израел и "Хамас" обявиха днес сключването на споразумение, предвиждащо освобождаването на 50 заложници, държани в ивицата Газа, в замяна на палестински затворници и четиридневно примирие в палестинската територия, припомня АФП.

Споразумението между Израел и Хамас за освобождаване на заложници и примирие в боевете в Газа е "важна стъпка в правилната посока, но остава още много работа", заяви говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.