Майка протестира срещу обрязването в Сакраменто, Калифорния.

Около 60% от мъжете в Америка минават през интервенцията

Закон спря забрана на ритуала в Калифорния

За радост или не на жените, но в Калифорния и в бъдеще ще има все нови и нови обрязани мъже. Така реши губернаторът на щата Джери Браун, който подписа миналата неделя закон с много странно име. За разлика от други нормативни документи това не е закон "за", а "против". И по-точно против исканата от някои местни управи забрана за обрязването на момченца.  Новият документ влезе в сила моментално и важи за всички общини и окръзи в щата.

 

Законът потуши разпалените желания на активисти от Сан Франциско да се забрани широко практикуваната в САЩ интервенция, а изпълнението й да се наказва със затвор и $1000 глоба. Мотивът за петицията им бе, че процедурата нарушава гражданските права и свободи на децата от мъжки пол. От друга страна, наблюдатели отбелязаха, че забраната на обрязването пък ще лиши мюсюлманите и евреите в страната от религиозното им право да се подлагат на ритуала.

Искания за забрана на обрязването бяха направени в Санта Моника и западен Лос Анджелис, но малко преди подписването на новия щатски закон бяха оттеглени с мотива, че са антисемитски.

Нива

Като цяло за САЩ Калифорния е щат със сравнително нисък процент на обрязани мъже - не повече от 25%. Една от причините за това се смята латино населението, което поначало не практикува ритуала. Подобни равнища се наблюдават из цялото Западно крайбрежие. Най-силно процедурата е застъпена в средните и североизточните щати (най-силно изразено в Уисконсин, Мичиган, Западна Вирджиния, Кентъки, Охайо, Небраска и др.), и то предимно сред населението от бялата раса, в това число мюсюлмани и евреи. За последните 15 години обаче се наблюдава спад в обрязването на национално равнище с около 8%, а за периода 1965 - 2008 г. обрязаните регресират от 85 на 57%.

Бумът

Интервенцията в САЩ - по хигиенични, медицински или религиозни причини, се практикува от края на XIX век, като в началото едва 30% от мъжете са били обрязани. Числата се променят драстично през XX век. Възход на процедурата се отбелязва през 50-те, 60-те и 70-те години - по време на така наречения бейби бум и малко след него, като през последните 3 десетилетия процентът регистрира спад. Въпреки намаляващите случаи на процедурата САЩ е страната с най-много обрязани (по нерелигиозни причини) мъже в света. Единственият конкурент е Индонезия, където обрязването е религиозен ритуал. По приблизителни изчисления в азиатската страна има с около 10 млн. повече обрязани мъже,  отколкото в САЩ (90 млн.).

Смята се, че интервенцията в Америка е станала популярна по хигиенични причини, но никога не е била задължителна.

По света

Началото на обрязването се крие някъде в Древен Египет, където ритуалът е използван като религиозна саможертва. Сред светските страни за първи път обрязването е въведено във Великобритания в края на XIX век като мярка срещу мастурбирането. Интервенцията преминава много бързо през окена, като днес в САЩ и Канада тя се практикува в пъти повече от Обединеното кралство.

Според числата на Световната здравна организация (СЗО) 30% от мъжете по света са обрязани. Това прави около 1 млрд. души, 70% от които са мюсюлмани и евреи. Останалите са жители предимно на англосаксонския свят. Изключение правят Индия, където обрязването е непопулярно, и Южна Корея, където над 80% от мъжкото население се подлагат на процедурата.

Почти непокътната за ритуала е Южна Америка, следвана от Европа, където процентът на обрязаните е по-малък от 20. На Стария континент  сюнетът най-много се практикува в някои страни от бивша Югославия, Албания и Турция. В България обрязването е популярно сред по-малко от 20% от мъжете, и то предимно по религиозни съображения.

За и против

Въпреки че обрязването се практикува сред 1 млрд. жители, все още не е  постигнат консенсус дали то е полезно или вредно, етично или неетично.

Медиците все още спорят дали има здравна полза от обрязването. Според статистиката усложнение вследствие на процедурата могат да се появяват в до 50% от случаите. Много рядко са документирани случаи, при които се стига до ампутация или смърт.

Ритуалът в светските страни пък поражда етична дилема, тъй като се извършва на бебета без упойка. Някои правозащитни организации смятат, че това е действие, с което се нарушават правата и свободите на представителите на силния пол сами да избират дали да премахват част от тялото си.

Зависимо или независимо от дебатите прогнозите за света са, че до 2050 г. обрязването на бебета ще намалее от 40% днес до 10%, а вече претърпелите интервенцията мъже ще са с 25% по-малко.