Пътниците, които летят със самолет от Европа за САЩ, трябва да са със заредени телефони, таблети, лаптопи и други електронни устройства, които да могат да включат при проверка на летището - според нови изисквания за сигурността на американските власти. Това е изискване, което ще засегне летните пътувания на всички българи тук през това лято.

Американската администрация за транспортна сигурност (TSA) е поискала от големите летища в Европа и Близкия изток да прилагат новите мерки за презокеански полети като защита срещу заплахата от нов тип терористична атака. Според новите правила устройства с изтощени батерии няма да бъдат допускани на борда на самолета и техните собственици може да преминават през допълнителна проверки, преди да се качат.

Американските власти вече предупредиха, че на специални проверки подлежат смартфони като айфони на "Епъл" и "Галакси" на "Самсунг" при директни полети за САЩ от Европа, Близкия изток и Африка.

Очаква се новите изисквания да предизвикат хаос на терминалите за презокеански полети, където пътниците ще се опитват да зареждат електронните си устройства преди проверките.

Вътрешното министерство на САЩ нареди миналата седмица администрацията да наложи допълнителни мерки за сигурност по международните летища с директни полети до САЩ, базирайки се на разузнавателна информация, която предполага, че "Ал кайда" изгражда бомба, която може да не бъде засечена при проверките. Експертите смятат, че такава бомба може да бъде поставена в лаптоп или в друго устройство, дори и в обувка.

САЩ не контролират директно мерките за сигурност на летищата в Европа и Африка. Авиокомпаниите и летищата обаче са задължени да спазват стандарти, наложени от американската администрация за транспортна сигурност, за да могат да организират презокеански полети.

Вашингтон настоява за по-обстойни проверки на обувките на пътниците и за по-широко ползване на апаратура за засичане на взривни устройства.

Някои страни вече въвеждат новите изисквания.

Великобритания, Франция и Германия ще се съобразят с промените

Със сигурност новите правила ще се прилагат на летище "Хийтроу" в Лондон, заяви негов представител за Би Би Си. Очаква се изискванията да доведат до големи закъснения при излитанията заради удължените проверки и заради това, че не на всички терминали има необходимата организация и условия за зареждане на електронните устройства, предупреждават авиоексперти. Властите съветват пътниците, които имат билети за презокеански полети, да идват на летището достатъчно рано, за да имат време да преминат проверките.