Президентът Джо Байдън потвърди, че САЩ ще предоставят на Украйна допълнителен пакет помощ за сигурността, който ще бъде на стойност 625 милиона долара и ще включва високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, се казва в изявление на Белия дом, публикувано във вторник, след разговор на Байдън с украинския му колега Володимир Зеленски. Според Белия дом Байдън "потвърждава продължаващата готовност на Съединените щати да налагат сериозни разходи на всяко физическо лице, образувание или държава, които предоставят подкрепа за анексиите на Русия" и подчерта, че САЩ "никога няма да признаят" усилията на Москва. По-рано Байдън подчерта, че САЩ няма да признаят резултатите от фалшивите референдуми, на които регионите, международно признати за украински - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие - гласуваха за присъединяване към Русия. Преди два месеца стана ясно, че САЩ са

установили постоянни доставки на ракетни установки HIMARS за Украйна,

а вече са прехвърлени “стотици” такива боеприпаси и Вашингтон очаква тези стъпки да продължат и в бъдеще. Заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кол тогава отказа да уточни колко точно ракети за HIMARS са включени в пакетите. “Никога не сме посочвали точния брой на ракетите.

Не искаме да съобщаваме на руснаците всички подробности”,

заяви тогава заместник-ръководителят на военното ведомство на САЩ, Според информацията ракетите HIMARS, които Вашингтон доставя на Киев, са с обсег на действие около 70 км. Приблизително същите данни бяха цитирани от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин на 20 юли. Той сигнализира, че САЩ засега не са склонни да започнат да доставят на Украйна снаряди HIMARS с обсег над 80 км. Кол уточни, че Вашингтон не вижда необходимост да разширява доставките на самите пускови установки HIMARS за Киев.