Съединените щати отлагат за неопределено време мащабните военни учения с Грузия на фона на обтегнатите отношения с Тбилиси, съобщи Пентагонът, цитиран от АФП.

Съединените щати "отлагат за неопределено време това повторение на учението NOBLE PARTNER в Грузия", планирано за 25 юли - 6 август, се казва в изявление на Пентагона. Решението е взето поради "фалшивите обвинения на грузинското правителство", че Съединените щати оказват натиск върху Тбилиси "да открие втори фронт срещу Русия, за да облекчи натиска върху Украйна, както и за участие в два опита за преврат срещу управляващата партия".

"В този смисъл правителството на Съединените щати определи, че сега е неподходящ момент за провеждане на широкомащабно военно учение в Грузия", се казва още в него.

Изявлението идва на фона на охлаждане на отношенията с Тбилиси, след като той прокара закон за "чуждестранно влияние" в руски стил, който според критиците има за цел да задуши опозиционните групи и който предизвика масови протести. През май Съединените щати наложиха визови ограничения за "лица, които са отговорни или съучастници в подкопаването на демокрацията в Грузия, както и за членове на техните семейства" и заявиха, че започват цялостен преглед на двустранните връзки.

Управляващата партия в Грузия е подложена на широко разпространени обвинения, че отклонява страната от пътя ѝ към членство в ЕС и я връща към руската орбита.