Пентагонът използва огромните, но малко известни запаси от американски оръжия на Израел, за да посрещне острата нужда на Украйна от артилерийски снаряди. Това съобщиха американски и израелски служители, цитирани от вестник The New York Тimes. Тези оръжия и боеприпаси се съхраняват в Израел, за да може Пентагонът да ги използва в конфликти в Близкия изток. Съединените щати също позволяват на Израел да използва тези запаси в случай на спешност. Украинският конфликт се превърна в артилерийска война на изтощение, като и двете страни изстрелват хиляди снаряди на ден. Киев вече изчерпа боеприпасите от съветската ера и до голяма степен премина към артилерийски оръдия и снаряди, предадени му от Съединените щати и други западни съюзници, пише news.bg.

Артилерията е в основата на огневата мощ на сухопътните сили на Украйна и Русия. Резултатът от конфликта може да зависи от това коя страна първа ще свърши боеприпасите, казват анализатори. Тъй като запасите в Съединените щати постепенно "пресъхват", а американските производители на оръжия все още не могат да се справят с темпото на боевете в Украйна,

Пентагонът се обърна към два алтернативни източника на боеприпаси, за да се справи с недостига: единият е в Южна Корея, а другият в Израел.

"Тъй като фронтовите линии вече са повече или по-малко неподвижни, артилерията се превърна в най-важното бойно оръжие",

заета от Русия

Други западни страни, включително Германия, Канада, Естония и Италия, също изпращат 155 мм снаряди в Украйна.

Тези военни резерви играят много важна роля.

Миналата година Пентагонът също се обърна към Южна Корея с молба за транспортиране на оръжие от американски складове в тази страна до Украйна.