Великобритания и Германия са двете страни, които предоставят най-добри условия в света за стартиране на професионална кариера от младите хора, показва проучване на списание Сeoworld. Това обяснява защо много млади българи емигрират към тези страни в търсене на по-добър живот.

Много идват също в Канада и САЩ, които заемат съответно трето и четвърто място в класацията. Топ пет се допълва от Япония, пише изданието. 

На следващите две места отново са две европейски страни – Франция и Нидерландия. На осмо място е Южна Корея. Добрите условия за живот там набират популярност и все повече млади хора в

България учат корейски език.

Топ 10 на най-добрите страни за кариерно развитие завършва с Швеция и Обединени арабски емирства.

В класацията участват общо 127 държави, а България се намира на незавидното 50-о място. Пред Родината в класацията се намират страни като Бахрейн (46-о място), Аржентина (43-о), Коста Рика (41-во), Бразилия (39-о), Китай (37-о), Турция (33-о), Мексико (32-ро), Виетнам (25-о) и дори Русия, която е класирана на 14-о място.

В списъка България е наредена точно между Унгария и Латвия (на 48-о и 49-о място) и Естония, Хърватия и Украйна (на 51-во, 52-ро и 53-то място). Десетте страни с най-лоши условия за започване на кариера са Папуа-Нова Гвинея, Киргизстан, Ботсвана, Габон, Афганистан, Уругвай, Нигерия, Либия, Сирия и Йемен.

Класацията се основава на проучване сред близо 196 хил. висшисти на възраст под 35 години и оценява страните въз основа на 19 критерия, като пазар на труда, икономическа стабилност, предприемаческа среда, равенство на доходите, иновации. 

САЩ на четвърто място в света по най-добър старт на кариерата

Сред критериите за професионални възможности са наличие на свободни работни места, стабилна икономика и предприемаческа атмосфера.
Според последните изследвания през 2024 г. на световния пазар на труда ще има недостиг на приблизително

56 милиона образовани работници

Проучването на списанието има за цел да идентифицира най-желаната страна в света за висшисти, тоест за хора, които са завършили висше образование и са на възраст под 35 години. Списъкът на най-добрите страни за започване на кариера се очаква да претърпи значителни промени през следващите години, поради различни икономически фактори, посочват авторите на анализа.

Предвижда се Индия и Югоизточна Азия да станат свидетели на бум, задвижван от динамиката на местния бизнес и стратегически промени по отношение на търсенето и демографията.

Авторите на анализа посочват, че в глобален план ще има промени на пазара на труда. Но е невъзможно да се предскаже със сигурност бъдещето на пазара на труда. Въпреки това тенденцията предполага, че работната култура ще се измести към модела на дистанционна работа от къщи. 

Въпреки че недостигът на доходи ще доведе до разширяване на пазара на труда, тоест работа ще започнат хора, които досега не са търсили активно работа, общата оценка на страните, в които е добре човек да започне кариерата си, е малко вероятно да се промени през следващите години. Авторите на анализа препоръчват на младите хора да са отворени и иновативни докато планират кариерата си и избират в коя страна да работят.

САЩ на четвърто място в света по най-добър старт на кариерата

Най-високи са възнагражденията в Швейцария

Заплатите в България са по-ниски отколкото в Република Южна Африка. Списанието Сeoworld направи класация на 199 страни по размера на средните заплати. Оказва се, че Родината е на незавидното 67-о място в класацията със средна заплата от 947 щатски долара. А Република Южна Африка е доста по-напред – тя е на 56-о място със заплата от 1,362 долара. Веднага след нея, на 57-о място в класацията е Румъния с 1,306 долара.

В класацията България се намира точно между Уругвай, Барбадос и Хърватия (на 64-то, 65-о и 66-о място) и Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия (на 68-о, 69-о и 70-о място).

Сред страните от ЕС България е на последно място по ниво на заплатите, което не е новина. Но се оказва, че заплатите ни са по-ниски и спрямо островни държави като Самоа (1,402 долара) и Вануату (1,241 долара). Брутният вътрешен продукт на тези островни страни е едва около 1 млрд. долара, при над 103 млрд. долара на България, показват данни на списанието. Но въпреки това заплатите там са по-високи.

Според анализа на списанието Сeoworld страните с най-високи заплати са Швейцария (8,111 долара), Люксембург (6,633 долара) и САЩ (6,455 долара). Топ 10 на държавите с най-високи възнаграждения се допълва от Исландия (6,441 долара), Норвегия (5,665 долара), Дания (5,642 долара), Канада (5,081 долара), Гренландия (4,665 долара), Ирландия (4,622 долара) и Нидерландия (4,581 долара).

Авторите на анализа отбелязват, че секторите финанси, застраховане, електричество, минно дело, информационни технологии, търговия на дребно и образование предлагат най-високо платените работни места. От друга страна, административното подпомагане, хотелиерството и строителството са най-нископлатените сектори. 

Страните с най-ниски заплати в класацията са Сенегал (49 долара), Либерия (47 долара), Мадагаскар (47 долара), Нигер (47 долара), Мавритания (41 долара), Северна Корея (37 долара), Мали (34 долара), Малави (31 долара), Ангола (27 долара) и Лесото (24 долара). Девет от тези десет държави са в Африка. От десетте страни с най-ниски заплати не е в Африка само Северна Корея.