Съединените щати и Саудитска Арабия са близо до окончателно споразумение по двустранен отбранителен пакт, съобщиха от Белия дом. Говорителят по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че двете страни са "по-близо от всякога" до двустранно споразумение, което вече е "почти окончателно".

Преговарящите от САЩ и Саудитска Арабия се стремят да приключат работата, което се очаква да изисква официални гаранции от страна на САЩ за защита на кралството, както и достъп на Саудитска Арабия до по-модерни американски оръжия, в замяна на спиране на китайските покупки на оръжия и ограничаване на инвестициите на Пекин в страната. Преговарящите са обсъждали продажбата от САЩ на изтребители F-35 и други оръжия на саудитците като част от сделката, съобщи Си Ен Ен.

Потенциалната продажба на F-35 на саудитците не е гарантирана по различни причини, но включването й в дискусиите е важно, тъй като Рияд желае стелт изтребителя от години. Всяка сделка трябва да отговаря на дългогодишното споразумение с Израел, според което американските оръжия, продавани в региона, не трябва да нарушават "качественото военно предимство" на Израел. Това условие гарантира, че американските оръжия, предоставяни на Израел, са "по-добри по възможности" от тези, продавани на съседите му. Комисиите по външни отношения на Сената и Камарата на представителите на САЩ, чиито членове критикуват ролята на кралството за смъртните случаи сред цивилното население в Йемен, имат право да преразглеждат и блокират продажбите на оръжие в рамките на неофициален процес на преразглеждане. Компанията Lockheed Martin Corp, която произвежда самолета, препрати искането за коментар към правителството.

Пактът за отбрана няма да бъде споразумение от типа на НАТО. Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан проведе разговори със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и други саудитски официални лица през уикенда, на които беше постигнат напредък, обясни Кърби. Очаква се споразумението за сигурност между САЩ и Саудитска Арабия да включва и споделяне на нови технологии с Рияд, включително изкуствен интелект.

След като сделката бъде завършена, тя ще бъде част от широкообхватно споразумение, представено на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, за да реши дали да направи отстъпки, за да осигури споразумение за нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия. Кърби заяви, че времето за сключване на американско-саудитска сделка не е ясно определено.