Седем души бяха арестувани в Италия, а десет - в САЩ, в резултат на съвместна италианско-американска полицейска акция срещу предполагаеми членове на мафията, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на италианската полиция от сряда.

Арестите са резултат от двегодишно разследване, насочено срещу прословутия нюйоркски престъпен клан Гамбино и някои негови приближени от Сицилия, уточняват от полицията.

Разследването е установило съществуването на "здрава връзка" между Ню Йорк и сицилианските мафиоти, както и "американски интерес към организационните дела на сицилианската мафия Коза Ностра", се казва в изявлението на властите.

Гамбино е една от петте исторически значими италианско-американски мафиотски фамилии в Ню Йорк, посочва Ройтерс. Срещу членове на клана са били повдигани обвинения в убийство, лихварство и незаконно разпространение на наркотици.

Полицията каза, че на заподозрените сега италиански граждани са повдигнати обвинения за връзки с мафията и други произтичащи от това престъпления, докато арестуваните в САЩ са подведени под отговорност за престъпно сдружаване, изнудване, палеж, конспирация и манипулиране на публични търгове.