Държавно финансиран китайски кибероператор е проникнал в критични инфраструктурни мрежи на САЩ, заявиха САЩ, западните им съюзници и Microsoft, като предупредиха, че подобни действия може да се извършват в световен мащаб.

"Съединените щати и международните органи за киберсигурност издават тази съвместна консултация за киберсигурност (CSA), за да подчертаят неотдавна открита група от дейности, представляващи интерес, свързани с държавно спонсориран киберактьор от Китайската народна република (КНР), известен също като Volt Typhoon", се казва в изявление, публикувано от органите на САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство.

В отделно изявление „Майкрософт“ заяви, че Volt Typhoon е активен от средата на 2021 г. и е бил насочен към критична инфраструктура в Гуам - важен военен пост на САЩ в Тихия океан, предаде АФП.

"Майкрософт оценява с увереност, че тази кампания Volt Typhoon преследва разработването на способности, които биха могли да нарушат критичната комуникационна инфраструктура между САЩ и азиатския регион по време на бъдещи кризи", се казва в изявлението.