Звездата от "Сексът и градът" Сара Джесика Паркър поздрави Георги Господинов, който във вторник вечерта спечели най-престижната международна литературна награда "Букър", съобщи "24 часа".

"Уау!!! Чакахме го! Поздравления", така Сара Джесика коментира големия успех на Господинов под пост в официалния инстаграм профил на наградата "Букър". 

Българинът получи най-престижното литературно отличие "Букър" на тазгодишната церемония по награждаване на международната награда, която се проведе в Лондон.

Той беше първият български писател, номиниран за престижното отличие, а сега стана и първият български автор, който го получи.

Победителят беше обявен на официална церемония в Лондон от председателя на журито на тазгодишното издание на отличието - носителката на "Гонкур" Лейла Слимани.

Романът "Времеубежище" е

преведен на английски език от Анджела Родел,

която също е част от номинацията за "Букър". Наградата, която е в размер от 50 000 британски лири, се разделя между автора и преводача на книгата-победител.

"Честит празник! Честито чудо на езика! Имах щастието да произнеса тези думи на български снощи на връчването на Букър в сърцето на Лондон!", написа навръх 24 май във фейсбук профила си Господинов.

"Още една "Златна топка" за България! Исторически момент - Георги Господинов заедно с преводачката Анджела Родел получиха най-престижната международна награда за литература! Това написа носителят на "Златната топка" за 1994 г. Христо Стоичков за гения на Георги Господинов.