Самолечението на пациентите с антибиотици, както и използването на големи количества антибиотици в селското стопанство водят до повишена микробна резистентност. Прекомерната употреба на антибиотици може да доведе до невъзможност за лечение на общоразпространени инфекции, смята представителят на Световната здравна организация д-р Данило Ло Фо Уон. Той отчете, че в световен мащаб нараства резистентността към антибиотици на някои патогени, като основните причини за това са самолечението на пациентите, продажбата без рецепта на антибиотици в аптеките, ненужното предписване на антибиотици от лекарите, без да са направени необходимите изследвания.

По данните на Световната здравна организация (СЗО) повече от 25% от устойчивостта към микроби е установена в няколко страни от Европа. Това е довело до 25,000 смъртни случая всяка година и допълнителни медицински грижи и социални разходи от поне 1.5 млрд. евро.

Антибиотиците са уникални лекарства, тъй като не действат на човешките тъкани, а търсят микроба и унищожават само него. В същото време обаче това е групата лекарства, които предизвикват трайни екологични последици. „Всички имаме микроби 10 пъти колкото нашите собствени клетки, в телата ни те са 2.5-3 килограма. Когато вземаме антибиотик, живи остават само тези микроби, които са резистентни, и щем, не щем ги разпространяваме в околната среда.