Най-малко 43 души в 15 американски щата са били заразени със салмонела от пъпеш, съобщава Ей Би Си Нюз, цитирана от bTV. 

Здравните власти предупреждават потребителите да не купуват предварително нарязани плодове. Според тях това е довело до избухване на епидемията от салмонела.

17 души са били хоспитализирани. Съветва се потребителите, които са закупили предварително нарязани продукти да ги изхвърлят.

Всички плодове, за които се смята, че са довели до ръст на заболяемостта от салмонела са били продадени между 16 октомври и 10 ноември. Властите съобщават, че всички, които са били в магазините са изтеглени от пазара по-рано този месец.

Броят на хората, заболели от салмонела, вероятно е много по-висок от докладваните случаи.

Салмонелата е инфекциозно заболяване, което се предизвиква от над 1000 вида бактерии, наречени с общото име салмонели. В процеса на разпадането им се отделя ендотоксин, който уврежда вътрешните органи и нервната система, или ентеротоксин, който причинява стомашно разстройство. Салмонелата поразява тънкото черво. Тези бактерии живеят добре върху храни, чиято температура е между 10 и 40 градуса. Знае се, че могат да преживеят повече от три месеца във вода, а в месните продукти над една година.

Повечето хора, заразени със салмонела, развиват диария, треска и стомашни спазми в рамките на шест часа до шест дни след консумация на храна, заразена с бактерията. Заболяването обикновено продължава от четири до седем дни. Уязвимите хора са деца и възрастни над 65 години.