Обмисляте да си купите дом или да продадете сегашния си, за да намерите по-подходящ? Ако е така, може би се чудите какво се случва с цените на жилищата в наши дни. Ето какво показва последната статистика относно този аспект, използвайки националните данни от Case-Shiller и Федералната агенция за жилищно финансиране, според които цените все още се покачват (вижте графиките):

Както можете да видите, цените на жилищата се покачваха през по-голямата част от 2023 г. Но през декември и януари те останаха практически непроменени – което е доста нормално за това време на годината.

Но ето какво трябва да знаете сега. От февруари, когато започна пролетният пазар, цените отново се повишиха, и

най-вече в повечето от най-големите градове на  Америка

След като видяхме скок в цените на жилищата в национален мащаб през февруари, може би се чудите дали те се покачват и във вашия район. Въпреки че зависи от това къде живеете, цените се покачват в 18 от 20-те най-големи града, за които Case-Shiller отчита в месечния ценови индекс.

Повечето експерти също смятат, че цените на жилищата ще продължат да растат и ще завършат годината на по-високо ниво. Forbes обяснява защо:

„Въпреки че лихвите по ипотечните кредити достигнаха най-високото си ниво от ноември насам, постоянното търсене, съчетано с ограниченото предлагане на жилища, са ключови двигатели, тласкащи стойността на жилищата нагоре.“

С колко се покачват цените на жилищата в големите градове

Как това ви влияе:

  1. За купувачи: Ако сте готови, желаете и можете да купите жилище, покупката, преди цените да се покачат още повече, може да бъде умен избор, тъй като се очаква стойността на жилищата да продължи да се покачва.
  2. За продавачи: Цените се покачват, защото все още няма достатъчно жилища за продажба в момента в сравнение с днешното търсене на купувачи. Така че, ако работите с агент, за да оцените правилно къщата си, може да получите множество оферти и да продадете бързо. 

В заключение, както се вижда, данните показват, че цените на жилищата се увеличават в национален мащаб. Нека поговорим, за да видим какво точно се случва с цените в нашия район.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827 или ми пишете на имейл: [email protected]. Уебсайт за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com. Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.