Рут Колева се оказа най-добрият репортер в България за последните години. Това момиче вади новини само докато стои. И то толкова новини, колкото никоя от прехвалените БГ медии не е извадила. Преди две години Рут разчовърка милионите на Саня Армутлиева в КТБ. Но никоя медия не се захвана да ги разследва. Как една вчерашна секретарка от нищото натрупва едни 2 милиона, а дали не бяха и 5, и си ги влага спокойно в КТБ? Рут обаче надуши аферата, огласи я, но за БГ медиите това бе някаква кавга между две жени и нищо повече.
Нищо, че Саня цоца мангизи от разни бензиностанции, ресторанти, супермаркети, радиа и телевизии за авторски права на излъчени песни, но после, наместо към авторите - композитори, текстописци, аранжори и изпълнители, насочва отчисленията към банковата си сметка. Ако работеше в медия, Рут щеше и да опише подробно аферата. Но не работи в медия, а медиите предпочитат Саня за шоу програмите си и й спестиха скандала.
От години се говори, че гледанията в YouTube се трупат с покупки, не на реална основа. Но нито една БГ медия не намери време и ресурс да разследва скандала. Къде по-интересно е да се върви като кудук след Бойко Борисов всеки ден и да му се подава микрофон, за да каже поредната важна приказка, която дословно да бъде публикувана. Разследвания, търсения, ровичкания - това са отдавна забравени неща за медиите в България. А когато Колева им показа нагледно как се случват нещата в YouTube, само „Уеб кафе" я удостои с внимание. И то не за друго, а понеже клипът, за който Колева напазарува гледания, бе качен през профила на „Уеб кафе", та медията от кумова срама отрази разследването - да си натрупа малко реклама на чужд гръб.
Никой не се зарови да разбере и какво дири циганката Деница Михайлова във Външно? Понеже мнозина от Външно нямат идея какво прави циганката в тяхното ведомство. За българските медии бе достатъчно, че тя е поканена (неясно от кого, но явно с висша протекция) да играе в сериала на bTV „Стъклен дом", за да й се подмазват и възхищават, не да я разследват. БГ медиите имат такава традиция - известните от лъскавата част на малкия екран да бъдат обслужвани и дундуркани най-разнообразно. Медиите бдят да не им се случи нищо лошо, косъмче да не падне от главата им.
И сега, наместо да разчовъркат това момиче, което от една година не ходи на работа, но парадира със службата си във Външно, те удавиха скандала в някаква едва ли не квартална женска свада. А самото Външно отново не намери сили да уволни служителката си. Щели да решат какво да правят, когато полицията кажела какво се било случило.
Връзката на Цветан Василев с оманците мина като някаква падаща звезда из медиите. Мина и замина. Много по-интересно (и по-лесно) е да се дреме пред съда в Белград и да се правят празни репортажи дойде ли, не дойде ли, днес усмихва ли се, не се ли усмихва... Никой не се зарови в тези омански пари - дори разни тупащи се в гърдите вестници с икономическа насоченост.
Чак днес, след като Рут Колева им разказа, започнаха да публикуват и те подробности за оманците. Пак благодарение на Рут Колева, която иначе всички иронизират днес. Иронизират, понеже са некадърни една новина да извадят. Пълнят си медиите с чесане на езици - Бойко, Плевнелиев, реформатори, али-бали, едно и също всеки ден.
Тая мацка Рут Колева вади новини само от седене на опашка за вдигнати коли. Без да се напряга. Представям си какво ще стане, ако се и напрегне.