Има ръст на случаите на респираторни заболявания у нас – увеличили са се с повече от 140 за седмица. За периода 12-18 декември регистрираните с грип и остри респираторни заболявания надвишават 4500, за предходната седмица случаите са били над 4300. Общата заболеваемост за посочения период е над 120 на 10 000 души, като спрямо седмицата преди това се наблюдава покачване и в този показател, съобщава bTV.

В „Пирогов“ Клиниката по вътрешни болести е пълна, като половината от пациентите са с респираторни вируси, предимно хора с обострени хронично белодробни заболявания.

COVID се среща по-рядко казват лекарите, но и по-малко хора се тестват.

В момента основно циркулират грипните вируси и респираторните заболявания. Според някои специалисти температурите влияят на разпространението им, според други – заради изолацията по време на пандемията имунитетът ни към сезонните респираторни заболявания е спаднал. Най-уязвимите групи са малките деца и възрастните над 65 години със съпътстващи заболявания. Лекарите съветват да ограничим контактите и при усложнение на симптомите да потърсим лекар.