Полетите с еднопосочни билети от Русия се разпродадоха буквално за минути, след като по-рано днес руският президент Владимир Путин обяви незабавната мобилизация на 300 000 резервисти, предаде Ройтерс.

Страх и паника предизвика

обръщението на Путин, излъчено рано сутринта на запис. Притесенени са мъжете, годни да носят оръжие, че повече няма да бъде разрешено да напускат страната.Министърът на отбраната Сергей Шойгу увери, че мобилизацията ще бъде ограничена само до тези, които имат опит като професионални войници и че студенти и наборници няма да бъдат свиквани под знамената.

Рязко увеличение на търсенето

в "Авиасейлс" (Aviasales), най-популярният сайт в Русия за покупка на самолетни билети. Това сочат данните на Google trends. Данните показват, че всички директни полети от Москва до Истанбул и Ереван са напълно разпродадени. И двете страни не изискват визи на руските граждани.Няма билети и за някои полети с прекачване, като например през Тбилиси, а същевременно най-евтините билети до Дубай струват 300 000 рубли (4900 долара), или пет пъти повече от средната месечна заплата в Русия.Към момента на обявяване на мобилизацията един билет за директен полет от Москва до Ереван беше наличен на уебсайта на Aviasales за 45 000 рубли (730 долара).Цените за полети до Истанбул започват от 62 хиляди рубли (около 1 000 долара). Билет от Москва до Тбилиси на 21 септември може да бъде закупен от 120 хиляди рубли (1 950 долара).