Путин вече постигна каквото искаше - да всее страх. Много хора в Европа изглежда вече се поддават на руския ядрен шантаж.

Ако не се е стигнало до световна война,

то е само защото Америка е проявявала решителност и твърдост, смята историкът Тимъти Снайдър, цитиран от ZDF. По думите му през последнияте десетилетия сходна ситуация не е имало. Снайдър е на мнение, че потенциалните диктатори, разполагащи с ядрено оръжие, са убедени в ефективността на атомната заплаха, която представляват. Но на тях не бива да им се правят никакви отстъпки, тъй като това само би направило конвенционалната или ядрената война по-вероятна, пише "24 часа". Американсият президент Джо Байдън се ръководи от същите исторически поуки, говорейки открито за Армагедон като начин за сплашване. „Казвайки това, го адресирам директно към Путин - той не би трябвало да продължи да говори безнаказано за използването на тактически ядрени оръжия, като че ли подобно нещо би било рационално", каза Байдън в интервю за CNN, цитиран от "Дойче Веле".

Путин вече е постигнал това, което е искал - да всее страх,

смята ZDF. Много хора в Европа вече са готови да му се поддадат, а за това основания няма, казва бившият генерал Бен Ходжис (командващ американската армия в Европа от 2014 до 2017 година). Сделка с Путин е нещо, което изобщо не трябва да бъде премислено, при положение, че Путин не би се задоволил само с част от Украйна, смята Ходжис. Историята показва достатъчно ясно, че на Путин не може да му се вярва. На срещата на върха НАТО-Русия през 2002 г. в Рим руският президент обеща на Украйна да не пречи на нейното желание да се присъедини към НАТО.  Ето, че през 2014 г. той завладя Крим и изпрати танкове в Източна Украйна. Сегашната война в Украйна е звено от верига войни, чийто край не се вижда, ако Путин не бъде спрян. Затова американското правителство настоява на Украйна да бъдат доставени всички необходими оръжия, които не само ще предотвратят поражението, а и ще направят възможна победата над Русия.

При евентуален руски ядрен удар

В Пентагона са подготвени планове за масиран конвенционален отговор на тези действия: директни атаки за неутрализиране на руските части в Украйна. „За САЩ и за НАТО това е единственият възможен отговор, за да покажат на Путин, че вече няма ограничения в подкрепата за Украйна, и че в крайна сметка той ще бъде победен", казва бившият шеф на ЦРУ и бивш американски военен министър Леон Панета. Той е убеден, че от това как се развие войната ще се определи бъдещето на либералния световен ред: „Става дума за това дали може да бъде спрян тиранинът, който иска да ликвидира суверенната демокрация. Това е много важно послание към автократите от цял свят".

Руските опити за шантаж

вече не действат: „Това е последната зима, в която Русия ще може да използва газа като средство срещу нас", казва Бен Ходжис. Нещо повече: „Това не е последната зима, в която ще трябва да се правят известни отстъпки на Русия. Но ако сме сплотени, ще се справим със зимата и през следващото лято ще бъдем в много по-добро положение".