Русия обяви началото на тактически учения с ядрени оръжия в близост до Украйна, което според нея е отговор на западните "заплахи". По време на двугодишната си офанзива в Украйна Москва многократно е изтъквала арсенала си от ядрени оръжия и готовността си да ги използва, ако усети екзистенциална заплаха. Западът обвини президента Владимир Путин в безотговорни ядрени заплахи.

Руското министерство на отбраната заяви, че ученията се провеждат в Южния военен окръг на страната, който граничи и включва части от Украйна, които Москва твърди, че е анексирала. То не уточни къде точно.

Ученията имат за цел да проверят "готовността на личния състав и оборудването на бойните части с нестратегическо ядрено оръжие да реагират и безусловно да гарантират териториалната цялост и суверенитета на руската държава", се казва в изявление на министерството на отбраната.

То добави, че те са "отговор на провокативните изявления и заплахи на някои западни официални лица".

Путин нареди ученията по-рано този месец, след като поредица от западни изявления относно конфликта в Украйна предизвикаха презрение в Москва.

Руски официални лица посочиха коментарите на френския президент Еманюел Макрон за това, че страните от НАТО не трябва да изключват разполагането на войски в Украйна, и на британския външен министър Дейвид Камерън, който заяви, че Киев има право да обстрелва със западни ракети руска територия.

Южният военен окръг на Русия е командният център на офанзивата ѝ в Украйна. Той е със седалище в Ростов на Дон, на 60 км от границата с Украйна, и включва и части от страната, които Русия твърди, че е анексирала - Крим, Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област.

Министерството на отбраната публикува кадри, на които се вижда как камиони превозват ракети до поле, където са подготвени пускови системи, а войници на летище подготвят бомбардировач, който да носи ядрена бойна глава.

То заяви, че това е "първият етап" на ученията, които включват тренировки по зареждане на ракети-носители, придвижване до определени площадки за изстрелване и зареждане на самолети с хиперзвукови ракети "Кинжал".

Не се посочва дали е имало тестови изстрелвания.

Тактическите ядрени оръжия, известни още като нестратегически ядрени оръжия, са предназначени за използване на бойното поле и могат да бъдат доставяни чрез ракети.