Във вторник Москва призова посланика на Молдова, за да протестира срещу това, което определи като "политически мотивирано преследване" на рускоезични медии в прозападната страна.

В средата на септември Молдова изгони ръководителя на руската държавна информационна агенция "Спутник", обвинявайки медията в разпространение на "пропаганда и дезинформация".

Във вторник руското външно министерство заяви, че експулсирането на ръководителя на молдовското бюро на Sputnik е част от продължаваща кампания на "политически мотивирано преследване" на рускоезичните медии в Молдова.

Москва заяви, че на редица хора, които са замесени в ограничаването на "свободата на словото и правата на руските журналисти в Молдова", ще бъде забранено да влизат в страната.

Други подробности не бяха предоставени на АФП

От началото на руската офанзива в Украйна миналата година напрежението между двете бивши съветски републики се увеличи.

Сегашното проевропейско правителство на Молдова осъди нападението срещу Украйна и заяви, че става дума за руски заговор с цел да се опита да го свали от власт.

Страната с население от 2,6 млн. души, разположена между Украйна и членката на ЕС Румъния, подаде миналата година молба за присъединяване към Европейския съюз.