Русия назначи нов командир на Черноморския си флот, съобщи Министерството на отбраната, след като Украйна отбеляза редица успехи в района въпреки численото предимство на Москва, предаде АФП. Същият източник потвърди и назначаването с президентски указ на адмирал Александър Моисеев за командващ руския флот на мястото на Николай Евменов, заемащ поста от май 2019 г.

Моисеев вече беше видян в новата си роля на церемония, състояла се в средата на март в северозападното пристанище Кронщат.

По време на конферентен разговор с Генералния щаб на въоръжените сили министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви "назначаването" на "вицеадмирал Сергей Пинчук на длъжността командващ Черноморския флот", се казва в изявление на неговата канцелария.

Според биографията му, публикувана на уебсайта на министерството, Пинчук е роден през 1971 г. в Севастопол, в Крим, украинския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г.

През 2011 г. той е повишен в командир на военноморската база Новоросийск в Черно море, преди да получи ръководството на Каспийския флот през 2016 г.

Тази промяна в ръководството на руския Черноморски флот идва след поредица от успехи за Украйна в района, осъществени с помощта на морски дронове и ракети, които принудиха руските кораби да се изтеглят. Тези атаки позволиха на Украйна да потопи или повреди множество руски кораби и да отвори отново морски коридор за износ на зърно.

Сред техните оръжейни подвизи от началото на конфликта, през септември 2023 г. украинските сили бомбардират щаба на Черноморския флот в Севастопол, повече от година след като през пролетта на 2022 г. успяват да потопят "Москва", флагманския кораб на руския флот.