Wizz Air е най-големият въздушен превозвач в Централна и Източна Европа. В официалното си изявление авиокомпанията заяви, че е "взела трудно, но отговорно решение" да спре всички полети от и до Кишинев от 14 март, съобщава руската служба на BBC.

Решението е взето "заради последните събития в Молдова и високия, но не неизбежен риск във въздушното пространство на страната".

Wizz Air лети от Молдова до Великобритания, Италия, Чехия, Унгария. Вместо до Кишинев, авиокомпанията ще увеличи броя на полетите до румънския град Яш. От него до столицата на Молдова има около 100 км.

Молдовското правителство заяви, че руски ракети са прелетели през въздушното пространство поне два пъти.

В началото на февруари властите на Молдова и Украйна не изключиха, че Русия има някакъв план, насочен към дестабилизиране на ситуацията в Молдова, Русия категорично отрече това. Накрая днес стана известно, че украинската армия е разпределила сили, за да устои на евентуална атака от непризнатото Приднестровието.

Нискотарифната унгарска авиокомпания Wizz Air вече закри базата си в молдовската столица Кишинев от съображения за сигурност. Това решение е взето след като отломки от руска ракета паднаха на територията на Молдова на 31 октомври, а на 10 октомври руска ракета прелетя над въздушното пространство на страната.