Докато повечето европейски лидери признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела или поне призоваха за нови избори, българският президент Румен Радев поиска България да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция. Мнението му контрастира с това на правителството, което официално призна Гуайдо. Така противоречията между двете институции се задълбочиха отново. На фона на вътрешните разногласия Радев получи подкрепа от ген.-лейтенант Леонид Решетников, бивш резидент на КГБ в България и настоящ зам.-председател на Обществото за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел". Той нарече разумен призива на българския президент България да се въздържи от подкрепа за Гуайдо.

Решетников обясни и че Радев не е сам
Президентът на Чехия, премиерът на Унгария говорят същото, уточни Решетников в телевизионно интервю. Той е известна фигура в България най-вече поради подозренията, че през 2016 г. "избрал" по профил кандидатурата на Румен Радев за президент, след което я спуснал на лидера на БСП Корнелия Нинова. Самият Решетников заяви, че такава среща е имало, но Нинова го обвини в лъжа, а той на свой ред отвърна, че Нинова лъже, клевети и се извърта. Това, че Решетников подкрепя позицията на Радев за Венецуела, не е изненада, като се има предвид, че Путин е основният поддръжник на диктаторския режим на Николс Мадуро, който в момента е притиснат от опозиционните сили. Междувременно Радев продължи серията изказвания за Венецуела и сравни ситуацията в страната със случващото се в България.  Държавният глава разкритикува и решението на правителството да последва повечето европейски страни и да признае Гуайдо. "Когато правителството публично представи мотиви за тази позиция според мен трябва да бъде по-внимателно. Ето, например това, че във Венецуела има тежка политическа, социално-икономическа, хуманитарна криза, криза на сигурността, която се усложнява допълнително от тежка мигрантска криза поради това, че
4 милиона са напуснали страната
Защото много лесно българските граждани могат да направят аналогия с положението в България", коментира Румен Радев. Режимът на Николас Мадуро доведе Венецуела до хаос и нищета. По официални данни вече около 4 млн. души са напуснали Венецуела. Вече месеци наред страната е в главоломна хиперинфлация, измервана със стотици хиляди и милиони проценти, липсват хранителни стоки, лекарства и др.