Бизнесменът Румен Гайтански - Вълка е поискал Столична община да му прехвърли правото на собственост на 24 имота на територията на София срещу неговия мажоритарен дял акции в дружеството, което притежава лятната къпалня "Мария Луиза". Това става ясно от писмо, което Гайтански е изпратил до кмета Йорданка Фандъкова и до ръководството на общинското дружество "Софийски имоти".

В началото на писмото известният бизнесмен заявява, че е минал един месец, откакто той е предложил на кметството да придобие акциите му в "Мария Луиза". Тъй като до момента не е получил отговор, Гайтански изпраща списък с терени, срещу които би се разделил със собствеността си в бившия общински плаж.

Той изброява, че въпросните имоти са общински, макар че според кадастралната карта голяма част от тях са съсобственост, а има и пожелани от Гайтански терени, които са държавни - публични или частни.

 

Първата група от общо 12 парцела се намират на бул. "Г.М. Димитров" в непосредствена близост до едноименната метростанция. Пет от тях са разположени до високата офис сграда NV Tower на булеварда. Общата квадратура на тези парцели е над 5 дка. В момента предназначението на един от тях е "за паркинг", друг е предвиден за "друг обществен обект, комплекс", а три са "за друг вид застрояване".

Другите седем парцела на бул. "Г.М. Димитров" се намират около самата метростанция и са с обща квадратура около 12 дка. Според кадастралната карта в тях общината също е в съсобственост, като повечето са с предназначение за "друго застрояване". 

Освен това Гайтански иска да получи поземлен имот и на бул. "Черни връх" с големина от 1,35 дка, който се намира в непосредствена близост до бившия текстилен завод "Витоша". Собствеността на този терен е "общинска частна", а предназначението му е "за друг вид застрояване". 

Останалите имоти, който Гайтански иска да получи срещу собствеността си в плажа "Мария Луиза", са в район "Слатина". Група от пет терена са в близост до бул. "Шипченски проход" и са с обща квадратура около 5 дка. Останалите парцели са разпръснати в района около стадион "Академик" и са с обща площ от близо 9 дка. 

Предложението на Гайтански вече предизвика негативни коментари от общински съветници в София

"Г-н Гайтански, който не инвестира нито лев в къпалнята "Мария Луиза" и в притежавания също от негова фирма Летен театър в Борисовата градина, е поискал 32 дка от Столична община, върху които, по груби сметки, разгънатата застроена площ ще възлезе на 100 000 кв.м. Ако ние се съгласим на подобна сделка, този човек ще си прибере в джоба 100 млн. евро. Моля общинските структури, които ще разглеждат писмото на г-н Гайтански, много внимателно да преценят неговата адекватност", призова Борис Бонев от "Спаси София" на заседанието на градоустройствената комисия в общинския съвет.

В крайна сметка тя реши да препрати писмото към работната група, създадена във връзка с казуса с лятната къпалня.