Министърът на енергетиката първо отмени ключови назначения в ключов енергиен проект и така го постави под риск. После обаче министерството му каза, че той изобщо не го е направил. Сега се оказва, че това е лъжа и той е направил точно това.

На 5 август,

три дни след встъпването в длъжност на назначеното от Румен Радев служебно правителство, стана ясно, че влизането в експлоатация на газовата връзка с Гърция може да се забави заради пречки при сертифицирането.Проектната компания Ай Си Джи Би потвърди за отказ ключови промени в управлението и да бъдат вписани в Търговския регистър. Като причина беше посочено разминаване в изписването на името на един от членовете на Управителния съвет от гръцка страна – в документите името му е било изписано веднъж като Георгиус и веднъж като Джордж.Компанията посочи, че става дума за несъответствие, което е “лесно преодолимо”.

По-късно стана ясно,

че служебният министър на енергетиката Росен Христов е отменил решение на предшественика си на поста, с което е одобрено назначаването на членовете на новия Надзорен съвет на проектната компания, а такова решение би върнало цялата процедура назад.Министерството на енергетиката отрече служебният министър да е отменял назначения в Ай Си Джи Би и определи публикацията като “фалшива новина”.Впоследствие “Капитал” публикува получен от свои източници протокол, от който се вижда, че Христов е отменил решение на своя предшественик, но не и какво гласи отмененото решение.

Ключово в споразумението

и Управителен съвет, и Надзорен съвет. Новата управленска структура на проектната компания е условие тя да бъде сертифицирана като независим газопреносен оператор.Тези правила предвиждат операторите да имат двустепенна структура, коментира пред Свободна Европа енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Целта е да се гарантира независимото вземане на решения.В случая на Ай Си Джи Би двата органа на управление са Управителен съвет и Надзорен съвет. „Няма как на територията на ЕС да функционира газопреносен оператор, без той да изпълнява тези изисквания на европейските регламенти.“Със свое решение от 3 август 2022 г. обаче служебният министър на енергетиката Росен Христов отменя решението за утвърждаване на състава на Надзорния съвет на Ай Си Джи Би.„Това де факто отменя цялата процедура“, коментира Мартин Владимиров.

Решението на служебния министър

да отмени назначенията, което не е придружено от никакви мотиви, постави под въпрос плана газовата връзка да влезе в експлоатация преди началото на отоплителния сезон. Причината е, че като краен срок за промяна на структурата на дружеството беше посочен 30 юли 2022 г.„Не знам как по-обективно да го обясня освен като чиста проба саботаж“, добави Владимиров.

Обвинена е проектната компания,

че ръководството и е внесло документите за вписване твърде късно - един ден преди крайния срок и че е допуснало “фрапиращи грешки” в изписването на името на един от членовете на Управителния съвет. Тази аргументация на Министерството обаче не е вярна.В случая става дума за две различни неща. Грешката е допусната при изписването на името на член на Управителния съвет.  Министърът на енергетиката обаче отменя назначенията на членове не на Управителния, а на Надзорния съвет.

Въпреки пречките

Ай Си Джи Би е с ново ръководство от средата на август, което вече е вписано в Търговския регистър.Говорителката на министъра на енергетика оправдава решението на министъра с това, че е издадено с цел да се поправи грешката с различно изписаните имена на член от ръководството на дружеството. Тя добави, че след като Агенцията по вписванията е дала насоки какво трябва да се поправи, не са предприети действия решението на Росен Христов да бъде приведено в действие, пишат от Свободна Европа.Служебното правителство обяви завършването на газовата връзка с Гърция за свой приоритет, но допусна, че то може да се забави. Като причина посочи, че по строителството все още има недовършени работи.

Росен Христов

и икономическият вицепремиер Христо Алексиев отидоха на инспекция и след това казаха, че в интерконектора няма природен газ и той не е готов. Компанията и енергийните експерти опровергаха това твърдение и показаха, че в тръбата има тестови количества природен газ, което значи, че тя е готова за употреба. За да влезе в експлоатация интерконекторът, той трябва да получи акт 16. До момента това не се е случило.В същото време служебното правителство отказа шест от седемте танкера втечнен газ от САЩ и съобщи, че ще започне преговори с “Газпром” за възобновяване на доставките на природен газ. Руската държавна компания едностранно и в нарушение на договора спря да доставя газ на България, след като страната отказа да плаща в сметка в рубли вместо във валутата, предвидена в договора.