сн. АФП

Учени от САЩ показаха минироботи, които наподобяват термити и могат колективно да изграждат конструкции, без да следват шефски заповеди. Механичните създания могат да влачат тухлички, да строят стълби или пирамида, казват създателите им от Харвардския университет. Изкуствените термити, наречени термес, са създадени след 4 години проучване. За да работят, се нуждаят от насока. Вместо да се подчиняват на преки заповеди от надзорник, роботчетата разчитат на стигмергия. Терминът е комбинация от гръцките думи ,,стигма" (знак) и ,,ергон" (действие). Означава вид самоорганизация, при която всички участници наблюдават как останалите се нагаждат към средата.

,,Можете например да дадете на роботите снимка на това, което искате да построят - обяснява Джъстин Уърфъл от Уисъновия институт за вдъхновеноот биологията инженерство към Харвард. - Няма значение колко са роботчетата, дали броят им ще се промени или кой от тях какво върши. Заедно ще направят онова, което искате."

Всяко роботче има три мотора и ограничена чувствителност. Тя дава информация само за непосредственото му обкръжение. Всеки работи в екип с другия, без да знае цялостната идея. Но въпреки това системата някак действа, което според учените доказва концепцията за разпределен изкуствен интелект. Термитите са известни, че правят огромни мравуняци, без да имат лидер.