Никола Даниел, Луи дьо Барберайк, „Франс 2"

За ползите от консумацията на сьомга е изписано предостатъчно. За това колко полезни са мастните киселини, които се намират в червената риба, за кожата, косата и мозъка има стотици научни доказателства. Но, трябва да отбележим, че само качествените продукти са в състояние да подобрят здравето. Това твърдение се отнася и за сьомгата. Месото на тази риба влиза в менюто на хора, които се борят с някои доста сериозни болести, като рак например.

Норвежката сьомга - за ужас на потребителите - не претендира да е висококачествен и безопасен продукт. Това не е риба - това е истински синтез на токсини!

Решихме да тръгнем на пътешествие. Пътуваме до Норвегия и до Виетнам, за да разберем какво се случва във фермите, където се отглеждат някои от екземплярите, които се консумират често. Това съвсем не е първото ни разследване в тази насока. Занимаваме се със злоупотребите в хранителната индустрия поне от няколко години.

Публикували сме и видеоматериали, които лесно могат да бъдат открити в мрежата.  Два кадъра от него са достатъчни, за да поискате да забравите за този деликатес за вечни времена.

Уловът на риба в Норвегия носи $4 милиарда на година и е на второ място след добива на нефт. Грандиозен бизнес! Разбира се, за производителите на риба е неизгодно да разпространяват истината за това, което този продукт съдържа. Те мълчат за голямото количество токсични химикали, които се намират в сьомгата. С право можем да наречем рибите, които се отглеждат в някои ферми във Виетнам и Норвегия, най-токсичната храна на света.

Преди време в целия свят гръмна скандал със заразен пангасиус, внос от Виетнам. За да се стимулира растежът на рибата, се използват неразрешени ветеринарномедицински препарати. Не по-различно е положението и с норвежката сьомга. Само пример: малка норвежка ферма може да развъди до 2 милиона риби в даден момент. И всичко това се прави в името на парите! Представете си само - толкова много риби, отглеждани в пространство, което не е достатъчно за техния брой и размер... Това означава, че тези риби почти непрекъснато са болни или са непрекъснат развъдник на болести. В състояние на реална епидемия при рибите, отглеждани в норвежката ферма, се наблюдава панкреатична некроза и инфекциозна анемия. За да спасят колкото се може повече риби от инфекцията, във водата се наливат специални пестициди, което прави месото токсично.

Освен това в басейна, в който се отглеждат рибите, е пълно с паразити. Тези паразити са подобни на кърлежите и бълхите, които нападат бозайниците. За да ги унищожат, фермерите използват още отровни пестициди. Ето защо работниците в норвежките ферми са оборудвани и работят с газови маски. А ние си мислим, че ядем нещо полезно и здравословно!

50% от непълнолетните риби треска и сьомга са родени с мутация. Те не могат да си затворят устата. Това, разбира се, не е нормално. Но с тази генна мутация във фермите живеят до осем поколения риби! Нормално рибата не би трябвало да е с отворена уста. Рибарите знаят, че такава риба не се яде.

В магазина така или иначе филето от сьомга се продава или без глава, или опаковано във вакуумирани опаковки. Може пък точно тази партида да не я проверят както трябва... И така малко по малко пазарът се пълни с неособено здравословно и качествено рибно филе.